Bewaar je aardappelen best in de voorraadkast of de koelkast?
Je hebt het ongetwijfeld ook al wel gemerkt: na een paar dagen krijgen aardappelen die je in de voorraadkast hebt liggen soms van die rare uitlopers. Hoe komt dat? Is zo’n aardappel nog eetbaar? En bewaar je patatjes best in de voorraadkast of is de koelkast ook geen probleem? Ilse Eeckhout, coördinator van het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA), legt uit.
“Aardappelen bewaar je bij voorkeur in het donker”, steekt Ilse Eeckhout van wal. “Dat heeft alles te maken met het feit dat aardappelen die het licht zien, groen worden. Groene aardappelen zijn niet geschikt voor consumptie, omdat ze de gifitige stof solanine bevatten. Aardappelen ontwikkelen zich onder de grond, ver van het licht. Als ze gerooid zijn en bewaard moeten worden, doen we dat eveneens in het donker. Eventuele groene delen snijd je best weg en dan kan je de rest van de aardappel gewoon gebruiken.”
In de voorraadkast of de koelkast?
Leg je jouw aardappelen dan best in een donkere kelder? “Dat mag, maar moet niet”, vervolgt Eeckhout. “Je kan ze ook gerust in een doos leggen in de berging. Zolang het er maar donker is.” Die donkerte is maar één aspect, temperatuur een ander. Het mag niet te koud en niet te warm zijn op de plek waar je de patatjes bewaart. “Als aardappelen te warm bewaard worden, gaan ze kiemen en krijgen ze scheutjes. De aardappel denkt – door die warmte – dat hij al aan een volgend seizoen mag beginnen, weer mag groeien en nakomelingen mag produceren. Op zich is dat niet erg, je kan die kiemen eraf breken. Maar de aardappel heeft intussen wel zijn energie en vocht in die kiemvorming gestoken, waardoor je een slappe aardappel krijgt. Je kan die slappe knol nog steeds schillen en koken, maar die verliest wel aan kwaliteit. Na het koken ga je daarentegen niet merken dat het een verschrompeld exemplaar was.”
Aardappelen bewaar je best op een temperatuur tussen 8 en 12 graden.
Te koud bewaren mag ook niet: als een aardappel het te koud heeft, gaat hij suikers aanmaken. “Dat is een soort beveiliging tegen vorst. Maar die suikers geven aanleiding tot verzoeting. Na het koken van de aardappelen zal je een zoetere smaak proeven. Maak je er frietjes van, dan ga je bruine frieten krijgen als je ze gaat bakken. In een mum van tijd gaan ze verkleuren, zonder dat ze vanbinnen voldoende gaar zijn.” Die gevoeligheid voor koude maakt dat het geen goed idee is om je vers gekochte aardappelen in de koelkast te steken. “In de frigo is het 6 graden of minder, en dat is te weinig. Aardappelen bewaar je best tussen de 8 en de 12 graden Celsius.”
Plastic zakken? De gaatjes erin hebben een functie
In de supermarkt vind je aardappelen in plastic zakken of in papieren omhulsels met een soort netje erin verwerkt. “Een aardappel moet sowieso kunnen ademen, het is tenslotte een levend organisme. In een gesloten plastieken zak zal er vochtproductie zijn en een aardappel die nat wordt, begint te rotten. Dat vocht moet afgevoerd worden. Via het papier en het netje van de papieren zak lukt dat. Bij aardappelen die in plastieken zakken verkocht worden, zal je merken dat er gaatjes in die zak zitten. Die dienen eveneens om vocht te laten verdwijnen.”
Een aardappel kan je lang bewaren – een teler doet dat zelfs tot tien maanden lang. Hij behandelt de aardappelen wel om bijvoorbeeld het kiemen tegen te gaan. “Als consument kan je dat ook een hele periode doen”, zegt Ilse Eeckhout. “Bij 8 graden en in het donker blijven je aardappelen wekenlang goed.”
De keuken is meestal te warm.
Aardappelen met de aarde er nog aan?
Bij de boer in de buurt heb je ze al zien liggen: de aardappelen met de aarde er nog aan, zoals ze uit de grond komen. “Daar is niets mis mee”, zegt de expert. “Je kan ze ook zo bewaren, op voorwaarde dat er geen nattigheid of modder aan hangt.”
Er wordt gezegd dat het zou helpen om appels in de buurt van je aardappelen te leggen, om de uitlopers of kiemen te voorkomen. Klopt dat? “Dat is niet echt bewezen, maar er zit wel een kern van waarheid in”, zegt de aardappelkenner. “Er wordt op de appel ethyleen gevormd – een rijpingshormoon dat de appel van nature aanmaakt. Die stof zou de kieming van de aardappel wat kunnen afremmen. Maar je zou de aardappelen en de appelen dan al samen in een plastic zak moeten steken, anders zou dat ethyleen te snel verdwijnen. Dat is dan weer geen goed idee, want in die afgesloten zak ontstaat vocht. Ik vrees dat de truc in de praktijk niet echt helpt.”
Samengevat: bewaar je aardappelen koel en droog, maar zeker niet in de koelkast. “En doe dat in het donker”, besluit Ilse Eeckhout. “De keuken is meestal te warm. Leg je aardappelen dus best in je berging of de garage, waar je ze in een kartonnen doos steekt.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
-
PREMIUM
Welke zoute chips zijn de lekkerste? Dominique Persoone proeft 10 zakken en vindt één overduidelijke winnaar: “Smaak in balans en heerlijk crunchy”
Chips heb je in allerlei soorten. Je kunt de vorm of de smaak zo gek niet bedenken of het zit ergens in een assortiment. Maar dé klassieker bij veel merken: zoute chips of ‘chips naturel’. Maar welke is de lekkerste? En kan een huismerk tippen aan een A-merk? Chipsliefhebber Dominique Persoone trekt voor HLN tien zakken open en geeft zijn ongezouten mening: “Met deze chips kan je me echt plezieren.” -
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
“Met de juiste voeding kan je je immuniteit positief beïnvloeden”, weet diëtiste Hilde De Schuyteneer van de vzw Allergiediëtisten. Welk dieet is volgens haar goed voor je gezondheid? En welke voeding kan je beter vermijden? In dit interview geeft Hilde advies: “Krijgen darmbacteriën te weinig vezels? Dan zullen ze aan de beschermende slijmlaag in je darmen knabbelen.” -
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
-
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
Look eten en jezelf daarna ongemakkelijk voelen door de knoflookadem: we hebben het allemaal al meegemaakt. We lezen ook veel feiten en fabels over wat ertegen werkt, en na al die mythes die de ronde doen hebben Amerikaanse wetenschappers écht iets ontdekt wat werkt. En wat blijkt? De oplossing vinden we terug in het zuivelaanbod van de supermarkt. -
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha
Een gezond drankje zonder alcohol dat toch veel smaak heeft: kombucha staat niet alleen op de kaart van hippe cafés, ook sterrenchefs zoals Tim Boury gaan er vandaag mee aan de slag. Wat is kombucha precies, is het moeilijk om zelf te maken en bij welke gerechten past het goed? “Niet elke brouwer kan dit zomaar maken.” -
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
-
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
Denk je dat BV’s constant op hun lijn letten? Je zou hun bestelling bij de frituur eens moeten zien. Tien BV’s verklappen ons hoe zij hun frietjes het liefste eten. Van de beste garnaalkroket van het land tot een monsterbestelling van 30 euro omdat die met een mooi extraatje komt. Maar Christoff? Die spant de kroon. “Sinds mijn eerste frituurbezoek is mijn bestelling nooit meer veranderd.” -
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt