Kris Peeters hoopt op verlenging van zijn vicevoorzitterschap bij de Europese Investeringsbank: “Terugkeren naar de politiek? Niemand zit op mij te wachten”

België heeft Nederland gevraagd om Kris Peeters (cd&v) zes maanden langer te laten aanblijven als vicevoorzitter van de Europese Investeringsbank. Zijn mandaat loopt af in januari 2024. Business AM sprak met Kris Peeters over waarom zijn vicevoorzitterschap best verlengd wordt en de rol van de EIB.


Beluister het volledige gesprek met Kris Peeters hier:


De essentie: De Europese investeringsbank is een combinatie van een Europese instelling en een niet-commerciële bank. Ze staat bekend als ‘de klimaatbank’, omdat de EIB veel investeert in infrastructuur en steunmaatregelen om Europa te helpen om de klimaatdoelstellingen te realiseren. Oud-politicus Kris Peeters is de huidige vicevoorzitter.

  • Over een verlenging van zijn mandaat is Peeters duidelijk: “België heeft het Europese voorzitterschap in de eerste zes maanden van 2024. En wanneer wij het voorzitterschap hebben van de Europese Unie is het zeer goed om een Belgische vicepresident te hebben die nauw kan samenwerken met het voorzitterschap van België.”
  • De vraag tot verlenging wordt op dit moment bekeken door de Nederlandse minister van Financiën Sigrid Kaag (D66). Zij zal verder overleg plegen met de Belgische minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v). Peeters hoopt alvast op een verlenging van zijn mandaat.
  • De Europese Investeringsbank blijft vooral inzetten op klimaat. “Onze doelstelling is dat wij minstens 50 procent van onze jaarlijkse totale financiering in klimaat investeren. En wij gaan er ook van uit dat wij tegen 2030 in totaal voor 1 biljoen euro in klimaat hebben geïnvesteerd”, legt Peeters uit.

Concrete investeringen

  • “Voor mij is het wel belangrijk dat we ervoor zorgen dat België ook van de Europese investeringsbank kan genieten. Wij hebben bijvoorbeeld 1,1 miljard euro geleend aan Wallonië voor de restauratie van de woningen na de overstroming. We hebben in het verleden 1 miljard euro geleend voor de realisatie van Oosterweel en meer recentelijk hebben wij ook aan heel wat ziekenhuizen leningen verstrekt.”
  • Peeters denkt niet meer terug te keren in de Belgische politiek: “Zeg nooit nooit, maar ik ben een goeie drie jaar geleden uit de politiek gestapt. Ik denk dat men niet op mij zit te wachten. Ik zal altijd proberen een bijdrage te leveren voor het algemeen goed, maar ik ga ervan uit dat dat niet met een politiek mandaat zal gebeuren.”
Meer