©Nieuwesluisterneuzen.eu

Ontploffingen oude sluis Terneuzen deze keer minder knallend dan vorig jaar

In de haven van Terneuzen in Nederland is een deel van de oude sluis met explosieven tot ontploffing gebracht. Op die plaats komt er een nieuwe zeesluis, die grotere zeeschepen naar Gent kan doorlaten. Bij een vorige ontploffing werd te veel springstof gebruikt, waardoor de knallen tot in Oost-Vlaanderen te horen waren en ook schade veroorzaakten. Deze keer ging het om nauwelijks waarneembare ploffen.

In Terneuzen is de oostelijke kolkwand van de middensluis tot ontploffing gebracht. Dat kadert in de bouw van de nieuwe zeesluis. Het ging om een gecontroleerde explosie, waarbij deze keer minder springstof is gebruikt.

In maart 2022 werd de westelijke kolkwand van de middensluis al gesloopt. Toen werd daar door een misrekening te veel springstof gebruikt. Dat veroorzaakte zware trillingen, die voor schade zorgden in de buurt. De knallen waren te horen tot in Zelzate. 

Enkel rimpelingen

“Rond 9u30 hebben we een reeks ontploffingen laten gebeuren”, zegt Harm Verbeek van Nieuwe Sluis Terneuzen. “Die waren nauwelijks waarneembaar. Bij één plof vloog er wat materiaal in de lucht. Voor de rest zagen we enkel rimpelingen in het water. De trillingen bleven ook binnen de marge.”

De nieuwe sluis moet zorgen voor een betere toegang en vlottere doorstroming vanaf de Westerschelde naar het Kanaal Gent-Terneuzen en de Gentse haven, die deel is van de fusiehaven North Sea Port met Terneuzen en Vlissingen. Zo zullen grotere zeeschepen naar de haven van Gent kunnen varen. Ook neemt de capaciteit van de sluizen toe, waardoor de wachttijd voor binnenvaartschepen afneemt.

Meest gelezen