“Deze ontbijtpizza kan je perfect combineren met échte koffiekoeken van de bakker”: 5 recepten van HLN-chef Sandra Bekkari voor de paasbrunch
Staat er aankomend weekend een paasbrunch op de planning, maar heb je geen idee wat te serveren? “Het moeten niet altijd alleen maar koffiekoeken, een traditionele omelet of pistolets met kaas zijn”, vertelt HLN-chef Sandra Bekkari. Ze deelt 5 tips én 5 exclusieve recepten om er een gezondere brunch van te maken, waarmee je iedereen tevreden stelt aan tafel. “Niet alles moet volledig zelfgemaakt zijn.”
TIP 1. Noem het geen ‘healthy brunch’
“Soms lijken mensen een beetje allergisch voor het woord ‘gezond’. ‘Verklap’ dus niet dat je dit jaar een gezondere paasbrunch organiseert, want dat durft weleens af te schrikken. Ga ‘undercover’ voor speelse, groenterijke gerechten, zoals mini-groentetortilla’s of pannenkoekjes met courgette. Hou het fris en fruitig met een bessensmoothie, veel verse aardbeien en een fruitsalade. En verleid je gasten met gebakjes die een tikkeltje gezonder zijn, maar toch even lekker.”
TIP 2. Koffiekoeken kunnen ook
“Je bent het waarschijnlijk al beu gelezen, maar ja: daar is de 80/20-regel weer. Want net zoals in een gezond eetpatroon is er ook op de brunchtafel ruimte voor een extraatje. Je kan dus perfect een brunchbuffet uitstallen waarbij de groentehapjes en de vezelrijke bananenmuffins naast een schaal met koffiekoeken van de bakker staan. Zo maak je er een mooie mix van en kan iedereen naar hartelust opscheppen.”
TIP 3. Serveer je eitjes eens anders
“Eitjes kunnen op de paasbrunch niet ontbreken. En dan hebben we het niet per se over de chocolade variant. Ga je dit jaar voor zacht gekookt of gepocheerd? Of mag het eens wat anders zijn? Ik hou wel van een groenterijke frittata, zo’n typisch Italiaanse, dikke omelet uit de oven. Een frittata is snel klaar én je kan er al je restjes groenten in kwijt. Dit jaar serveer ik een tortilla breakfast pizza. Zo’n ontbijtpizza is snel klaar: je legt een volkoren wrap in een diep bord of ronde ovenschaal, giet er twee geklutste eitjes over en werkt af met spinazieblaadjes, halve kerstomaten en basilicum. Even in de oven en klaar!
TIP 4. Ons dagelijks brood op een verfrissende manier
“Een vezelrijker alternatief voor witte pistolets? Havermout scones. Of je koopt een volkoren (zuurdesem)brood dat je thuis zelf in dikkere plakken snijdt. Dat oogt meteen veel feestelijker dan alledaagse, dunne sneetjes. Iets lekkers voor op die boterham? Dan denk ik meteen aan zelfgemaakte hummus of eiersalade met gerookte zalm of gedroogde ham.”
TIP 5. Maak het jezelf gemakkelijk
“Als je veel zelf wil maken, kruipt daar veel tijd in, maar een gezonde brunch organiseren moet geen uren werk kosten. Maak het jezelf makkelijk en vul zelfgemaakte dingen aan met gezonde dingen uit de winkel. Kies bijvoorbeeld voor kant-en-klare volkorenwraps voor de ontbijtpizza in plaats van het deeg zelf te maken. Heb je geen zin om al die groenten te snijden? Koop ze dan in voorverpakte versie. De scones, bananenbroodjes of pancakes kan je trouwens makkelijk een dag op voorhand maken. Dan is het maar een kwestie van de pannenkoeken op te warmen voor het serveren.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?
-
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord
Van snel iets ontdooien tot een kant-en-klare maaltijd opwarmen: de microgolfoven of magnetron is voor veel Belgen onmisbaar in de keuken. Maar opgelet, je mag niet zomaar alles in het toestel steken. Met sommige materialen en voedingswaren kunnen er ernstige ongelukken gebeuren. Onze journalist zocht uit wat je wel en niet in die microgolf mag schuiven. -
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
Echte kookliefhebbers maken gebruik van het kookvocht van pasta en rijst, om bijvoorbeeld een extra smaakvolle saus te maken. Maar met het kookvocht van aardappelen mag je níét hetzelfde doen, waarschuwt professor en bio-ingenieur Bruno De Meulenaer: “Bij grote hoeveelheden kan dat dodelijk zijn.” -
-
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
-
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
Vier op de tien werknemers in de Vlaamse horeca is volgens Horeca Vlaanderen op zoek naar meer balans tussen werk en privé. “En dat kan ook écht”, getuigt chef Ben Jacobs die naar Denemarken verhuisde om in het vijfde beste restaurant ter wereld te gaan werken. Wat kan de Belgische horeca leren van de Denen? Hij vertelt zijn verhaal en Jonas Kellens van Dim Dining (*) en Mathias De Caluwe van Horeca Vlaanderen leggen uit wat we hier ook kunnen doen. “Maar er is een addertje.” -
Waarom heb je niet veel honger na een intensief sportmoment, maar méér honger de dag erna?
Of je nu gisteren de 10 miles in Antwerpen liep of een ander sportdoel achter de rug hebt: misschien heb je gemerkt dat je na dat intensieve sportmoment niet meteen honger had. Is dat normaal? En wat eet je dan best om te herstellen? Sportdiëtiste Britt Lambrecht van wielerploeg Lotto Dstny en groepspraktijk Vitori legt uit hoe dat komt en wat je best toch eet vóór, na en tijdens zo’n zware fysieke inspanning. -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
-
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
-
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
Bij nieuwbouw is het vanzelfsprekend dat je een architect inschakelt, maar hoe zit dat bij een renovatieproject? Moet je daar ook verplicht ééntje onder de arm nemen? Of zijn er uitzonderingen? Bouwsite Livios geeft uitleg. -
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
Een stralende dag betekent traditiegetrouw barbecueën en dat merken ze in de slagerijen. Daar lopen dit weekend tot 40 procent meer bestellingen binnen, en wat opvalt: die bestellingen zijn ook groter. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”, aldus Luc De Laet van Butcher’s Store in Hove. -
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”