© Ward Schouppe - archeologen van RAAP aan het werk

Archeologen onderzoeken middeleeuwse bewoning op de Blandijnberg in Gent

Aan de Blandijnberg in Gent zijn archeologen begonnen met opgravingen op een werf van de universiteit. Ze hopen er sporen te vinden van de eerste middeleeuwse bewoning, uit de 13e eeuw. Er waren toen in Gent twee grote woonkernen die naar elkaar toegroeiden. "We verwachten heel wat leuke vondsten", vertelt Nele Vanholme van archeologiebedrijf RAAP. 

In de Gentse Sint-Pietersnieuwstraat staat een grote kraan en ligt er een terrein braak. De UGent werkt er aan een nieuw studentencentrum. "We verbouwen twee panden én plannen een nieuwbouw. Het is de bedoeling dat er één plek komt waar studenten terecht kunnen met hun vragen en problemen. Alles wordt er gecentraliseerd", zegt Arne Standaert van de UGent. Hij is de projectleider van het nieuwe studentencentrum. Voor de nieuwbouw op het braakliggende terrein start, is er eerst nog archeologisch onderzoek. Op de site worden immers bijzondere vondsten verwacht. 

"We zijn net begonnen en gaan door tot na de paasvakantie", legt Nele Vanholme uit. Ze werkt voor het archeologische bedrijf RAAP. Dat gebeurt met ondersteuning en advies van professor Wim De Clercq van de Universiteit Gent. "Dit is een unieke locatie, tussen de Sint-Pietersabdij en de oude kern van Gent. We hopen dat we bewoningsresten vinden uit de 13e eeuw, van de fase dat die twee kernen naar elkaar toegroeiden. Het wordt heel boeiend, er is nog weinig over geweten. Gent was toen volop in bloei." 

Slijpsteen uit het Hoge Noorden en munten

In de opgravingsputten zijn onderzoekers in de weer met metaaldetectoren, meetlatten, schepjes en kwastjes. Ze proberen alle vondsten zo voorzichtig mogelijk uit de put te halen en op te bergen. Een archeoloog haalt aardewerk boven, een andere is intussen de bodem aan het zeven in de hoop kleinere objecten te vinden. Een graafkraan maakt langzaam nieuwe stukken vrij om te onderzoeken. 

© Ward Schouppe - onderzoeker graaft aardewerk op

De onderzoekers hebben al interessante zaken bovengehaald, ook al zijn ze net begonnen. "We werken nu vooral op de achterzijde van het terrein. Hier zijn vooral diepe putten terug te vinden. We vermoeden dat mensen hier zand hebben gewonnen dat gebruikt is voor metselwerken. De putten zijn later gedempt met puin en afval. Net dat afval is heel interessant. We ontdekten al metaalresten, munten, potten en pannen, een rekenpenning en een slijpsteen uit het Hoge Noorden", vertelt Vanholme. "We verwachten naar de straatkant toe meer sporen van bewoning, dan wordt het waarschijnlijk nog boeiender."

Ook studenten helpen mee

Er is een nauwe samenwerking met de UGent. De professoren geven niet alleen advies en context, studenten kunnen ook op de opgraafsite terecht om ervaring op te doen. "Het is heel fijn dat ze op een steenworp van de leslokalen het veldwerk kunnen leren kennen", benadrukt Vanholme. De archeologen stellen na de opgravingen een voorlopig rapport op, pas over een jaar zijn er eindconclusies. Alle opgegraven vondsten worden bewaard en aan het Gentse stadsarchief De Zwarte Doos geschonken.  

Meest gelezen