Stapt de G7 mee in technologische handelsoorlog tegen China?

De handelsministers van de G7 willen meer exportcontroles invoeren voor geavanceerde technologieën. Ze vrezen dat landen als China die zouden misbruiken voor militaire doeleinden.

Waarom is dit belangrijk?

De G7 – een groep bestaande uit de economisch sterkste democratieën – bepaalt hoe de leden zullen samenwerken en maken daarmee een impact op de globale economie. China, de tweede grootste economie ter wereld, wordt door het Westen met zijn assertieve opkomst als een dreiging gezien. Vooral de Verenigde Staten proberen nu om China wat in te dammen met een techoorlog. Het lijkt erop dat Japan – dat dit jaar de G7 leidt – de VS daarin volgt en ook inzet op exportrestricties, wat de spanningen in Oost-Azië kan doen toenemen en mogelijk voelbaar wordt in de globale toeleveringsketens.

De essentie: Exportcontroles moeten een belangrijk instrument zijn om ervoor te zorgen dat landen als China geen geavanceerde technologieën misbruiken.

  • De handelsministers denken dan vooral aan militaire doeleinden of andere toepassingen die leiden tot globale of regionale zorgwekkende situaties en nadelig zijn voor de nationale veiligheid.
    • De VS leidt zo bijvoorbeeld al inspanningen om ervoor te zorgen dat China een beperkte toegang heeft tot moderne microchips die in militaire appar
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer