Videospeler inladen...

Franse president Macron op staatsbezoek in China: "Europa mag zich economisch niet isoleren van China" 

Europa moet er alles aan doen om de dialoog met China te behouden, ook op economisch vlak. Dat heeft de Franse president Macron gezegd bij het begin van zijn staatsbezoek aan China. Macron gelooft niet in een wereld met twee vijandige blokken - Oost en West - en wil vermijden dat Rusland de "exclusieve" partner van China wordt.

De Franse president Emmanuel Macron is vandaag in Peking geland voor een driedaags staatsbezoek aan China. Op zijn eerste dag sprak hij in de Franse ambassade in Peking de Franse gemeenschap in China toe. De teneur van zijn boodschap: in een wereld waarin de spanningen tussen het Oosten en het Westen alsmaar lijken op te lopen, mag Europa zich niet isoleren van China.

Macron wil naar eigen zeggen niet geloven in een onstopbare spiraal van spanningen tussen het Oosten en het Westen. 

BEKIJK - "Er is geen enkele reden om te vervallen in een logica van twee vijandige blokken":

Videospeler inladen...

Terwijl de Verenigde Staten een steeds hardere koers tegen Peking varen en hun Europese partners onder druk zetten om hetzelfde te doen, blijft Macron net als Duitsland en Spanje hameren op dialoog. Dat wil volgens Macron echter niet zeggen dat Frankrijk zich exact in het midden moet opstellen tussen de VS en China.

Maar hij vindt het essentieel om die dialoog met China te behouden, onder meer om te vermijden dat Rusland de "exclusieve" partner van China wordt. China en Rusland bevestigden twee weken geleden nog eens hun speciale vriendschapsband tijdens een staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Moskou.

De Franse president Macron stapt uit het vliegtuig op de luchthaven van Peking.

"Belangrijke rol" in Oekraïne

Macron herhaalde ook nog eens dat China door zijn nauwe relaties met Rusland een "belangrijke rol" kan spelen in de oorlog in Oekraïne en kan helpen om een "weg naar vrede" te vinden. Door de dialoog met China over Oekraïne open te houden, moet het Westen proberen te vermijden dat China "in het oorlogskamp terechtkomt", vindt Macron.

Voor Macron naar China vertrok, had hij nog een telefoongesprek met de Amerikaanse president Joe Biden. Beide presidenten willen China engageren om het einde van de oorlog in Oekraïne te versnellen en mee te werken aan duurzame vrede in de regio. "Ik ben niet naar hier gekomen om over vrede in Oekraïne te onderhandelen", zei Macron, "maar ik denk dat China daar bij kan helpen".

Tot nog toe stelde China zich vrij neutraal op over de oorlog. Het leverde nog geen wapens aan Rusland, wat de VS in de toekomst wel vreest, maar aan de andere kant heeft het de Russische invasie ook nooit veroordeeld en volgt de Chinese regering het Russische narratief dat het om een "speciale militaire operatie" gaat.

China kwam onlangs met een 12-puntenplan voor vrede in Oekraïne, dat door het Westen snel als partijdig van tafel werd geveegd, maar in Oekraïne voorzichtig als een eerste stap werd beschouwd. Van contact tussen Xi en de Oekraïense president Zelenski is echter nog steeds geen sprake geweest, toch noodzakelijk, vindt het Westen, als China zijn rol als vredesbemiddelaar serieus neemt.

Xi, Macron en Von der Leyen

Macron zal pas morgen een uitvoerig gesprek hebben met Xi Jinping. Daarin zullen zeker ook de economische relaties met China aan bod moeten komen, zei de president. Want hoewel de handelsrelaties met China niet in balans zijn en risico's inhouden, mag Europa zich ook op economisch vlak niet isoleren van China, benadrukt Macron. 

In plaats van ons te isoleren, moeten we de risico's voor onze industrieën wegnemen, is zijn boodschap. Europa moet zich "met voluntarisme engageren om een handelsrelatie met China te blijven hebben". Macron denkt er bijvoorbeeld aan om de banden met China in strategische sectoren te verkleinen, maar in andere, zoals de landbouwsector, te vergroten. "Dat is niet tegenstrijdig."

Macron en Xi zullen niet alleen zijn morgen, ook Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen reist naar China en zal morgen aan de gesprekken deelnemen, op uitnodiging van Macron. Von der Leyen gaf vorige week nog een toespraak, waarin ze de Chinese houding over Oekraïne "bepalend" noemde "voor de toekomstige relatie tussen China en de EU".

Samengevat: Macron en Von der Leyen zullen China erop willen wijzen dat het niet al te ver mag gaan in zijn steun aan Rusland in de oorlog in Oekraïne, aan de andere kant komen ze met de boodschap dat Europa en Frankrijk in deze onzekere tijden nog altijd zaken willen doen met China, op dit moment de belangrijkste handelspartner van de EU. De ontmoeting met Xi wordt er met andere woorden een in de stijl van good cop and bad cop, schrijft de BBC

In afwachting van de ontmoeting met Xi opent Macron vandaag nog het Frans-Chinese festival Croisements, naar verluidt het grootste buitenlandse festival in China, samen met onder anderen de Franse muzikant Jean-Michel Jarre en de cineast Jean-Jacques Annaud.

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Franse president Emmanuel Macron zagen elkaar eerder deze week in Parijs. Morgen zitten ze samen aan tafel met de Chinese president Xi Jinping.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen