Mandy (rechts) werd op tienjarige leeftijd gediagnosticeerd met borderline.
Volledig scherm
PREMIUM
Mandy (rechts) werd op tienjarige leeftijd gediagnosticeerd met borderline. © Shutterstock / El Nariz / rv

Mandy (28) heeft borderline: hoe herken je dat en hoe ga je ermee om? “Van 5 therapiesoorten is het gunstige effect wetenschappelijk aangetoond”

Manipulatief, onbetrouwbaar en suïcidaal: het zijn veelgehoorde vooroordelen over mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS), waardoor zij zich vaak eenzaam en onbegrepen voelen. Maar wat is borderline precies? En hoe voelt het om borderline te hebben? Psychologen en ervaringsdeskundige Mandy vertellen: “Mensen met borderline zijn géén aandachttrekkers.”

  1. Nieuwe studie toont grote verschillen in aantal overlijdens aan na beroerte bij onze ziekenhuizen. Hoofdarts: “Dit is een wake-up call”
    PREMIUM
    21

    Nieuwe studie toont grote verschil­len in aantal overlij­dens aan na beroerte bij onze ziekenhui­zen. Hoofdarts: “Dit is een wake-up call”

    Elke seconde is cruciaal na een beroerte, maar uit een nieuwe studie blijkt dat de kans om snel de juiste behandeling te krijgen heel erg verschilt in Vlaamse ziekenhuizen. De helft van onze hospitalen haalt de opgelegde norm niet. In sommige ziekenhuizen is het risico om te overlijden door een beroerte bijna vijf keer hoger dan in andere. Zo sterft in de Sint-Jozefskliniek in Izegem slechts 6 procent van de patiënten en in het ASZ Aalst 25 procent. Hoe kan dat?
  2. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.