(c) Leen De Smedt

Stellingbuizen vallen van Sint-Jozefkerk in Aalst naar beneden: "Twee seconden later en we konden het niet navertellen"

In Aalst zijn enkele stellingbuizen van de Sint-Jozefkerk van 28 meter hoogte naar beneden gevallen. Dat gebeurde toen een kraan de buizen omhoog tilde om die door een hoog balkon naar binnen te krijgen. De buizen raakten het balkon en donderden naar beneden. Niemand raakte gewond.

De Sint-Jozefkerk in Aalst moet gerenoveerd worden en daarom is de binnenkant van de kerk één grote stelling. Toen een kraan vanmorgen de buizen naar boven tilde om binnen een stelling te kunnen opbouwen, liep het fout. Werknemer Dieter Declerq stond net op dat moment beneden: "We waren buizen van de stelling naar boven aan het halen met de kraan. Die moesten via het hoge balkon naar binnen worden gebracht. De kraan moet een klein beetje naar beneden gezakt zijn, waardoor de buizen op het balkon begonnen te rusten. Daarop schoven ze naar beneden." De buizen vielen op de weg en deden de hekken vallen. 

"Als je dat met de stompe punt op je hoofd krijgt, dan gaat het licht uit"

Niemand raakte gewond, maar Dieter trilt toch nog na als hij het allemaal vertelt. "Ik stond hier met m'n zoon Kyliano naar boven te kijken net toen de buizen vielen. Dus zijn wij links en rechts weggelopen. We hebben veel geluk gehad, want die buizen zijn van ongeveer 28 meter naar beneden gevallen. Als je dat op je hoofd zou krijgen, dan gaat het licht uit, zeker als je die stompe kant op je krijgt. We zouden het niet meer kunnen navertellen." De knal waarmee de buizen naar beneden kwamen, deed ook passanten erg opschrikken.  

(c) Leen De Smedt

Stellingen van de stad

Eerder besliste de stad op de gemeenteraad nog om de stellingen te kopen omdat de huur ervan twee miljoen euro per jaar zou bedragen. Nadien wil het dat ijzerwerk weer verkopen.  

Aalst is nu ook eigenaar van de Sint-Jozefkerk. Het gebouw is bouwvallig en staat op instorten. De stad had fase één van de restauratie intussen goedgekeurd. Het prijskaartje om de kerk, die lang geleden met minderwaardig grenenhout werd opgetrokken, te renoveren en een nieuwe bestemming te geven, wordt geraamd op 36 miljoen euro. 

©Leen De Smedt
(c) Leen De Smedt

Meest gelezen