Lichaam van vermiste Britta Cloetens na 12 jaar gevonden in Dinant

In Dinant is het lichaam van Britta Cloetens gevonden. De jonge vrouw van 25 verdween in 2011 in Wilrijk. Haar moordenaar werd al veroordeeld, maar het lichaam van Cloetens bleef al die tijd spoorloos. DNA-onderzoek heeft nu een match opgeleverd met menselijke resten die eind vorig jaar in Dinant werden aangetroffen.

Cloetens verdween op 23 april 2011. De jonge vrouw had die dag een aantal showrooms bezocht, op zoek naar een nieuwe auto. Het zijn haar ouders die alarm slaan als hun dochter twee dagen niets van zich laat horen en niet reageert op telefoons.

Wat start als een onrustwekkende verdwijning evolueert snel naar een moordonderzoek. Cloetens blijkt de Hondagarage aan de Boomsesteenweg in Wilrijk nooit levend te hebben verlaten. 

BEKIJK - Britta Cloetens werd op 23 april 2011 gedood door een autoverkoper in een garage in Wilrijk, maar haar lichaam was jarenlang onvindbaar:

Videospeler inladen...

Tijl Teckmans

Meteen komt er een verdachte in het vizier: de verkoper in de showroom, Tijl Teckmans. Hij zegt absoluut van niets te weten, maar de bewijzen tegen hem stapelen zich op. Onder meer in zijn auto en op zijn kledij vinden speurders bloed en haren van Cloetens.

Pas na maanden van ondervragingen bekent Teckmans gedeeltelijk. Hij zegt dat hij de dood van Cloetens nooit gewild heeft en dat het om een ongeluk ging. Teckmans wordt in 2015 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar voor de doodslag op de jonge vrouw. Op de vraag waar hij het lichaam van Cloetens heeft achtergelaten, geeft hij ook tijdens zijn assisenproces geen antwoord.

Britta Cloetens kreeg symbolisch een laatste rustplaats op een begraafplaats bij Antwerpen

BEKIJK - De moordenaar van Britta Cloetens weigert te zeggen waar hij Britta achterliet:

Videospeler inladen...

Vondst

In 2020 brengt VRT NWS een driedelige televisie- en podcastreeks over de zaak. Justitiejournalisten Caroline Van den Berghe en Dirk Leestmans reconstrueren het onderzoek aan de hand van uniek dossiermateriaal, videoverhoren en gesprekken met alle betrokkenen. Na de afleveringen kwamen telkens tips binnen bij de politie, maar de ultieme vraag bleef: waar is ze?

Die vraag is nu beantwoord. Eind vorig jaar vond een jager in een bos in de buurt van het Waalse Dinant menselijke restanten. Hij deed daarvan aangifte bij de lokale politie, waarop DNA-onderzoek werd opgestart. 

Vandaag is een match gevonden in de DNA-databank vermiste personen van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie. "Het bleek een match te zijn met een DNA-spoor van Britta Cloetens", meldt het parket van Antwerpen. 

BEKIJK - Op deze plek werd Britta Cloetens teruggevonden:

Videospeler inladen...

De DNA-databank Vermiste Personen is operationeel sinds 1 juli 2018 en bevat 428 DNA-profielen opgesteld vanaf onbekende lichamen of lichaamsdelen, persoonlijke voorwerpen (bv. een tandenborstel) van een vermiste persoon en van familieleden van een vermiste persoon. Dagelijks worden er DNA-profielen aan deze databank toegevoegd en worden ze vergeleken met alle DNA-profielen die al werden opgeslagen. Doel: onbekende lichamen identificeren en vermiste personen opsporen.

Meest gelezen