Lichaam van Britta Cloetens teruggevonden, bijna 12 jaar na haar verdwijning

Het lichaam van Britta Cloetens is bijna 12 jaar na haar dood teruggevonden. Dat meldt het parket. Een jager vond in december 2022 menselijke restanten in een bos, die woensdag gelinkt konden worden aan de vermoorde Cloetens.

Een jager vond in december 2022 in een bos in de buurt van het Waalse Dinant menselijke restanten. De man deed meteen aangifte bij de lokale politie van Haute-Meuse. Het Disaster Victim Identification (DVI) heeft de locatie verder grondig onderzocht en vond nog bijkomende stoffelijke resten. Er werd ook meteen een DNA-onderzoek opgestart.

Via de DNA-databank vermiste personen van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) werd woensdag een match gevonden met het DNA-spoor van Britta Cloetens.

Op paaszaterdag 23 april 2011 werd de toen 25-jarige Cloetens voor het laatst gezien aan de Honda-garage aan de Boomsesteenweg in Wilrijk. Het parket Antwerpen vorderde de onderzoeksrechter, toen duidelijk werd dat er sprake was een misdrijf. In dat gerechtelijk onderzoek werd de 41-jarige Tijl Teckmans aangehouden die als verkoper in de Honda-garage werkt. Het hof van assisen van Antwerpen veroordeelde hem in 2015 tot een opsluiting van 30 jaar. “De man heeft nooit de exacte locatie van het lichaam van Britta willen of kunnen geven”, zegt het parket.

Er werd zeer intensief gezocht naar het lichaam. Elke korrel aarde die aan Tijl Teckmans schoenen hing of in zijn koffer werd gevonden, is in laboratoria onderzocht. Urenlang hebben speurders met hem rondgereden, op alle voor hem bekende plaatsen. Zelf zei hij dat hij niet meer wist waar hij het lichaam had gedumpt. “Ik was onderweg naar de Ardennen”, klonk zijn verklaring. “Het was in een dennenbos, vlak bij een jaagpad.”

Volgens psychiaters is de man een kernpsychopaat met een seksuele stoornis.

LEES OOK. Waarom vertelt moordenaar van Britta Cloetens niet waar hij haar lichaam heeft gedumpt? “Ik vrees dat hij kickt op macht”

“Blijft uitzonderlijk, maar niet uniek”

Jef Vermassen, de advocaat van de ouders van Britta Cloetens, zegt dat zijn cliënten ongetwijfeld zeer opgelucht zullen zijn. “Je kunt geen afscheid nemen of je kind begraven als dat kind niet bij je is. Voor die mensen is dat al die jaren zeer pijnlijk geweest. Het zal zeker een grote troost voor hen zijn dat ze het lichaam van hun dochter hebben gevonden”, zegt de strafpleiter.

“De dader is er altijd van uitgegaan dat hoe langer het duurde, hoe beter dat voor hem was. Het feit dat hij nooit heeft willen zeggen waar haar lichaam lag, kwam volgens mij omdat hij macht wilde blijven uitoefenen. Dat zie je vaker bij moordenaars. Maar voor de familie van een slachtoffer is zoiets bijzonder vermoeiend en frustrerend. Dat het lichaam na al die jaren gevonden is, blijft uitzonderlijk, maar niet uniek. Het toont nog maar eens aan hoe belangrijk DNA in het werkterrein van de politie geworden is.”

Jan De Man, destijds de advocaat van Tijl Teckmans, heeft nu geen contact meer met zijn toenmalige cliënt. “Maar hij heeft altijd volgehouden dat hij richting de Ardennen is gereden met het lichaam om haar daar achter te laten. Dat stemt dus precies wel overeen met de realiteit, ook al geloofden ze hem lang niet. Maar wat ik vooral belangrijk vind, nu er zekerheid is: ik hoop dat de ouders nu rust kunnen vinden. Ook als advocaat voor de man die verantwoordelijk is voor het overlijden van die jongedame vind ik dat zeer belangrijk.”

Tijl Teckmans, de moordenaar van Britta Cloetens.

(mkm)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen