Wat betekent de productieknip van OPEC voor jouw portefeuille?

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


De OPEC-landen kondigden afgelopen weekend onverwachts een productieknip aan. Dat is niet zonder gevolgen voor jouw portefeuille.

Waarom is dit belangrijk?

De hogere olieprijzen die het gevolg van zijn van de productieknip van OPEC+ hebben zowel direct (hogere brandstofprijzen) als indirect (eventueel hogere rentes) een impact op jouw budget.

Terugblik: De landen die deel uitmaken van het oliekartel willen vanaf mei zo'n 1,1 miljoen vaten olie minder produceren per dag. Daarnaast zal Rusland, dat geen lid is van OPEC, de eerder aangekondigde productieafname met 500.000 vaten per dag (dat normaal zou aflopen in juli) verlengen tot eind dit jaar. Daardoor zullen er vanaf deze zomer dagelijks 1,6 miljoen minder vaten olie beschikbaar zijn op de markt.

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer