Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

President van Taiwan is in VS ontvangen door voorzitter van het Huis Kevin McCarthy, tot grote irritatie van China

President Tsai Ing-wenĀ van Taiwan heeft een bezoek gebracht aan de VS. Ze maakte een tussenstop in de staat CaliforniĆ«, na een reis naar Midden-Amerika. Vanavond is ze ontvangen door Kevin McCarthy, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.Ā Het bezoek ligt erg gevoelig in China, dat heeft gedreigd met tegenmaatregelen.

Als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden is de Republikein Kevin McCarthy de nummer 3 van de Amerikaanse overheid, na president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris. Het is de eerste keer dat de voorzitter van het Huis de president van Taiwan ontvangt op Amerikaanse bodem.

Hij verwelkomde presidentĀ Tsai Ing-wen in de Ronald Reagan PresidentiĆ«le Bibliotheek in Simi Valley, in het zuiden van CaliforniĆ«. Daar dineerden ze in het gezelschap van verschillende leden van het Amerikaanse Congres.

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

McCarthy noemde zich "optimistisch" over de band met Taiwan, dat hij "een grote vriend van de VS" noemde. "We zullen middelen blijven vinden om samen te werken om economische vrijheid, democratie, vrede en stabiliteit in AziĆ« aan te moedigen."Ā 

"We zijn niet geĆÆsoleerd, we staan niet alleen", drukte de Taiwanese president haar dank voor de Amerikaanse steun uit. "Taiwan is dankbaar dat de VS aan zijn kant staat."

Chinese reactie?

Volgens haar officiĆ«le agenda maakte Ing-wen enkel een tussenstop in de VS op weg naar huis na een officiĆ«le rondreis in Midden-Amerika. Maar de ontmoeting wekt grote wrevel op in China.Ā Ā 

Voor China is Taiwan een afvallige provincie, geen onafhankelijke staat. Volgens Peking kan dan ook geen sprake zijn van toenadering tussen het Westen, en de Verenigde Staten in het bijzonder, en Taiwan. De VS hebben de Volksrepubliek China in 1979 erkend en zouden in theorie geen officieel contact mogen hebben met de Republiek China (Taiwan), op grond van het Ć©Ć©n-China-beginsel dat door Peking wordt gehuldigd.Ā Officieel erkennen de Verenigde Staten het Ć©Ć©n-Chinabeleid, maar de Amerikaanse regeringĀ biedt Taiwan wel aanzienlijke militaire steun.

Vorige zomer reageerde China ook al furieus toen Nancy Pelosi, de voorgangster van McCarthy, een bezoek bracht aan Taiwan. Dat bezoek werd door Peking als zeer provocerend ervaren en deed de spanningen tussen de VS en China stijgen naar het hoogste niveau in jaren. China reageerde toen met grootschalige militaire oefeningen rond Taiwan. Ook nu heeft de Chinese regering gedreigd met tegenmaatregelen. Rond Taiwan zouden vandaag al meerdere Chinese patrouilleschepen en een vliegdekschip zijn gesignaleerd.

Meest gelezen