De de-dollarisatie van de wereld: waan of werkelijkheid?

De voorbije weken kondigden verschillende landen aan hun bilaterale handel niet langer in dollar te betalen. Andere landen zoeken een uitweg om niet langer bedreigd te worden door Amerikaanse sancties. Sommigen hebben het al over de de-dollarisatie van de wereld. Waan of werkelijkheid?

Waarom is dit belangrijk?

Rusland, China, Saoedi-Arabië, India, Maleisië,... kondigden de voorbij dagen aan onderlinge handelstransacties - alvast gedeeltelijk- niet langer in dollar, maar in Chinese yuan of Indiase roepie te gaan betalen. De de-dollarisatie van de globale handel mag dan theoretisch al een tijd aan de gang zijn, in de praktijk heeft de ‘greenback’ weinig te vrezen

In het nieuws. Vladimir Poetin beloofde Xi Jinping bij het bezoek van deze laatste aan Moskou om de yuan in te gaan voeren voor "betalingen tussen Rusland en landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika”. De Russische dictator wil al een tijd af van de dollar. De machtspositie die de status van reserve currency Washington geeft, is hem al langer een doorn in het oog.

  • Voor het eerst in de geschiedenis werden in Rusland in maart meer transacties in yuan dan in dollar verrekend.
  • Ook Saoe
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer