Eind april nieuwe welpen: Noëlla al zichtbaar drachtig

Houthalen-Helchteren -

Eind april hebben we in Limburg opnieuw minimaal 10 wolven. Daar gaan wolvenkenners vanuit nu uit nieuwe beelden blijkt dat wolvin Noëlla drachtig is. Het ouderpaar en drie jonge wolven van net geen jaar oud. Deze nieuwe ‘jaarlingen’ gaan de rol van babysit op zich gaan nemen.

Mireille Maes

Op dit moment bestaat de Limburgse roedel uit vijf wolven. De voorbije maanden zijn er vijf wolven – twee jaarlingen en drie welpen – vertrokken om op zoek te gaan naar een eigen territorium. Volgens Jan Gouwy is het ook mogelijk dat er de komende weken nog een jonge wolf vertrekt, zodat er nog maar twee jaarlingen over blijven.

De kans is reëel dat de wolf die in Vlaams-Brabant opdook een van de vertrekkers van de Limburgse roedel was. “Daarmee is de Limburgse roedel opnieuw gereduceerd tot vijf dieren, het Europese gemiddelde van een roedel”, laat het INBO weten. Dit is op het niveau van het voorjaar van 2021 en 2022.

© David Van Den Broeck (via Welkom Wolf vzw)

Drachtig

Op een recent filmpje van het ouderpaar en twee welpen is Noëlla zichtbaar drachtig. “Eind april gaat ze werpen. Vorig jaar was dat rond 20 april. Het jaar voordien een weekje later. Hoeveel welpen het gaan zijn, is uiteraard moeilijk te voorspellen. Het eerste jaar had ze er 5, een jaar later 6 en vorig jaar waren het er al 9. We gaan er een beetje vanuit dat het in dezelfde grootteorde gaat zijn omdat Noëlla in de fleur van haar leven is. Maar het blijft een gok”, zegt Jan Loos van Welkom Wolf vzw. “Hoeveel welpen ze krijgt, is een respons op de sterftegraad. Als het sterftecijfer hoog is door verkeer of opzettelijke doding, krijgen ze meer welpen. Maar het blijft koffiedik kijken”, weet Jan Gouwy, wolvenspecialist bij het INBO.

Het meest recente beeld van een drachtige Noëlla geschoten door camera’s van het INBO.© INBO

“Hoeveel welpen ze krijgt, is een respons op de sterftegraad. Als het sterftecijfer hoog is door verkeer of natuurlijke fenomenen, krijgen ze meer welpen”, weet Jan Gouwy, wolvenspecialist bij het INBO. “Daar lijken de wolven rekening mee te houden. Maar het blijft koffiedik kijken.”

LEES MEER. Limburgse roedel bestaat nog minstens uit vijf wolven.

Hol

De nieuwe lichting welpen gaan naar alle waarschijnlijkheid ook in één van de bekende rustgebieden - de militaire domeinen - geboren worden. “De exacte plek is moeilijk voorspelbaar. Ze maken verschillende nesten op hun site. Dat kan een hol of onder een omgevallen boom zijn. En ook als de welpen geboren zijn, verhuizen ze nog wel eens om zo de kans op ontdekking te verlagen”, legt Gouwy uit. “Dat is plan A. Maar wolven hebben ook nog een plan B, C, … Alles hangt af van hoe veilig ze zich voelen”, vult Loos aan.

(Lees verder onder de foto)

“Ik zat achter mijn statief op de grond toen plots de wolf door de bosjes heen kwam en vanop ongeveer 40 meter afstand recht in mijn lens keek”, zegt fotograaf David Van Den Broeck. “Hij stopte 2 seconden om uit te maken wat er daar op de grond zat. Zodra hij mij gezien had, zette hij zijn weg verder. Hij stopte nog even op de hoek, keek mijn richting uit voor 5 seconden en verdween dan in het bos.”© David Van Den Broeck (via Welkom Wolf vzw)

Hoe groot de roedel wordt, kan niet meteen worden gezegd. “De eerste beelden van de welpen gaan we pas in juni hebben. Maar omdat ze in verspreide slagorde voor de camera verschijnen, gaan we niet meteen een goed beeld hebben. Het gaat zeker tot het einde van de zomer duren voor we daar een cijfer op kunnen plakken,” gaat Jan Gouwy voort.

Periferie

Nu de welpen er zitten aan te komen, gaat de roedel zich meer terugtrekken in hun kerngebied op en rond de militaire domeinen. “In de winter zagen we dat de wolven wel eens uitstapjes maken naar Zutendaal en Neeroeteren tot in Kinrooi. Het reguliere activiteitengebied van de wolf. En in die periferie van hun gebied doen we intussen met de speurhonden al onderzoek om de vinger aan de pols te houden. Maar het onderzoek situeert zich toch vooral in het kerngebied waar de wolven zich vanaf nu gaan terugtrekken. Daardoor gaan we ze minder zien opduiken in de randen van hun leefgebied.”

LEES MEER. Duizend veehouders vragen advies bij Wolf Fencing Team: “Bijzonder veel op korte tijd”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer