Stad Waregem

Paralympisch kampioene Michèle George uit Waregem nieuwe voorzitster Vlaams Agentschap voor Toegankelijkheid

Amazone Michèle George uit Waregem is de nieuwe voorzitster van het Vlaams Agentschap voor Toegankelijkheid. Die organisatie wil zo veel mogelijk openbare gebouwen toegankelijk maken voor mensen met een handicap of personen die minder goed kunnen stappen. 

Michèle George is als amazone bijzonder succesvol, met vijf paralympische gouden medailles en vier wereldtitels. Bij het Vlaams Agentschap voor Toegankelijkheid (INTER) wil ze ook voor triomfen zorgen. Via de organisatie hoopt ze de Vlaamse openbare gebouwen toegankelijk te maken voor iedereen. 

"Openbare gebouwen mag je heel breed nemen", legt George uit. "Dat zijn alle overheidsgebouwen, maar ook alles wat horeca is. Daarnaast zijn dat winkels, scholen en zelfs een dokterspraktijk. Al die gebouwen zijn vrij toegankelijk, alleen zijn ze voor mensen met een handicap of mensen die minder mobiel zijn niet altijd makkelijk te betreden." 

Ervaringsdeskundige

Dat heeft George zelf kunnen ondervinden. Nadat ze een trap van een paard kreeg, raakte haar been verlamd en daardoor moest ze een tijd in een rolstoel doorbrengen. Ze heeft met hard werk zichzelf opnieuw leren stappen, maar haar been toont wel nog verlammingsverschijnselen. 

Via deze organisatie hoop ik de wereld een betere plek te maken voor mensen die minder mobiel zijn.

Michèle George

"Toen ik in een rolstoel zat, was het bijvoorbeeld al heel moeilijk om nog maar een winkel binnen te geraken. Ondertussen is de situatie al veel verbeterd, maar tot op vandaag zijn er nog heel veel problemen. Ik ben zeer gemotiveerd om via INTER daar verandering in te brengen." 

Brede groep benadeelden

Heel concreet adviseert INTER de bedrijven of de mensen die de openbare gebouwen uitbaten. Daarnaast helpt de organisatie ook om veranderingen door te voeren zodat de gebouwen toegankelijker worden. 

"Je moet dan niet enkel denken dat wij een fysieke drempel van enkele centimeters gaan verwijderen. We willen bijvoorbeeld ook dat slechthorenden met een speciaal knipperlicht op de hoogte gebracht worden van het brandalarm op een werkplek. Ook willen we nadenken hoe mensen met een buggy makkelijker de lift kunnen nemen. Onze initiatieven gaan heel ver."

(Lees verder onder de foto)

Michèle George op de Paralympische Spelen.

George op de barricades

George is altijd al een voortrekker geweest. Toen er discussie ontstond over de vergoedingen van paralympische atleten die werden gelijk getrokken met de beloningen voor valide atleten, is zij naar Vlaams minister voor Gelijke Kansen Bart Somers (Open VLD) getrokken. 

"Eigenlijk is dit een soort verlengde van mijn betoog toen. Ik wil gewoon dat we in een wereld kunnen leven waar iedereen gelijk behandeld wordt. Dat gaat niet enkel over de gebouwen, elke persoon kan op zich al eens nadenken wat hij of zij kan doen om het leven toegankelijker te maken."

Meest gelezen