Radio2 zoekt deze zomer opnieuw naar antwoorden op onverklaarbare mysteries

Radio2 stuurt deze zomer opnieuw zijn mysteriejagers op pad. Net als de vorige jaren zullen zij speuren naar opmerkelijke verhalen in de vijf Vlaamse provincies. Verhalen die tot de verbeelding spreken en vragen oproepen. Met de hulp van luisteraars en experten probeert Radio2 antwoorden te vinden in een nieuwe reeks "Mysteries van Vlaanderen". 

In 2020 ging Radio2 Oost-Vlaanderen voor het eerst op mysteriejacht. Dat bleek zo’n groot succes dat de radiozender een jaar later besloot in heel Vlaanderen op zoek te gaan naar goede verhalen om te ontrafelen. Het zijn er intussen al zo'n 100 en die zijn allemaal samen bijna 3 miljoen keer gelezen door de lezers van VRT NWS. 

Het meest gelezen verhaal op al die jaren (252.000 keer) is het mysterie van de marginale driehoek tussen Diest, Aarschot en Tienen: Radio2 vroeg zich af of die wel écht marginaal is. Ook de vraag of Leopold 2 een geheim liefdesperron had in de Antwerpse wijk Zurenborg werd meer dan 200.000 keer gelezen. Van veel mysteries werden ook podcasts gemaakt, die vind je terug op VRT MAX.

De mysteriejagers ontdekten verder wie Tina Turner in 1989 een lift gaf toen ze in panne viel op de Brusselse ring. Ze gingen op spokenjacht in oude huizen in Balegem en Zelem. Ze kwamen te weten of er echt iemand op het kerkhof van Ledeberg (Gent) had gewoond, ze leerden opvallende figuren kennen: Karaboeja en Klein Peerke. Ze zochten overal naar verloren gewaande stukken zoals de Europacup2-beker van KV Mechelen en de jas van koning Boudewijn.

Witte chrysanten in Borgloon

Een van de meest succesvolle verhalen van de voorbije zomer was dat van de mysterieuze bloemen in het Limburgse Borgloon. Elk jaar met Allerheiligen legt iemand witte chrysanten op enkele oude, vervallen graven. De gemeente wil van de graven af, want ze zijn verzakt en vallen uit mekaar. Maar in Borgloon geldt de regel dat een graf pas geruimd mag worden, als er met Allerheiligen geen bloemen meer op staan. Iemand heeft er dus baat bij dat de graven onaangeroerd blijven. 

Na wat speurwerk bleek dat natuurliefhebber Ignace Schops elk jaar bloemen op het graf legt. Maar waarom? “Het gaat me niet om de graven zelf, maar om wat eronder zit”, zegt hij. “Onder de graven leeft de zeldzame vroedmeesterpad. De dieren zijn erg trouw aan hun broedplaats. Om te voorkomen dat ze verstoord zouden worden, leg ik bloemen neer op de graven.” 

Will Tura bellen

Nog een straf verhaal kwamen de mysteriejagers te weten van een luisteraar uit Stekene. Die beweerde dat hij in de jaren 60 het nummer 797204 draaide uit de hit van Will Tura en bij de zanger zelf terecht kwam. Die zou dan aan de telefoon het gelijknamige liedje voor de man gezongen hebben. Het zou zelfs verschillende keren gebeurd zijn. Maar Will Tura ontkent alles. Wie kreeg de man dan wel aan de lijn? Het verhaal met een hilarische ontknoping kan je nog steeds beluisteren op VRT MAX.

Hulp van luisteraars

Radio2 rekent op de hulp van zijn luisteraars om nieuwe prikkelende verhalen te verzamelen. Als je in je buurt een mysterie kent en dat graag opgehelderd wil zien, kan je je verhaal doorsturen via de ‘Laat van je horen’-knop op vrtnws.be of via de app van Radio2 met vermelding van #mysteries.

En beluister alle vorige podcasts over de mysteries via VRT MAX.

Meest gelezen