© ATV

Europese primeur: zes stekelleguanen geboren in Antwerpse Zoo

Heuglijk nieuws vanuit de Antwerpse Zoo: zes Guatemala stekelleguanen zagen er donderdag het levenslicht. De geboorte is niet zo maar goed nieuws, want het broeden met Centraal-Amerikaanse reptielsoorten blijkt zo moeilijk dat de Zoo een Europese primeur te pakken heeft.

Linde Schots
Bron: ZOO Antwerpen

“De geboorte van de zes Guatemala stekelleguanen is meteen een bijzondere geboorte, want kweken met deze reptielen uit Centraal-Amerika is niet eenvoudig”, legt dierenverzorger Sam uit. “Een dikke buik bij het vrouwtje wijst op goed nieuws. Maar voor het overige is haar zwangerschap een goed bewaard geheim. Wanneer de moeder de kleintjes voelt wriemelen en wroeten in haar buik is ze klaar voor de worp. Voor de geboorte zijn de bewegingen van de jongen al zichtbaar in de moederbuik.”

Een dikke buik? Jazeker, want de Guatemala stekelleguaan legt, in tegenstelling tot andere reptielen, geen eieren om hun jongen uit te broeden. Of toch wel, maar niet op de manier die we gewend zijn. De dieren zijn eierlevendbarend, wat wil zeggen dat het ei waarin het jong zich ontwikkeld inwendig wordt uitgebroed door het vrouwtje.

En zo loopt er nog een vrouwtjesleguaan rond in de Zoo. “Voorlopig zit er nog een zwanger vrouwtje afgezonderd van de rest om in alle rust en goed verstopt haar jongen op de wereld te zetten. We verwachten binnenkort dus nog enkele kleintjes.”

(lees verder onder de foto)

© ZOO Antwerpen

De kleintjes leven nog even in de kraamafdeling van het Reptielengebouw van de Zoo om zich verder te kunnen ontwikkelen, waarna ze ook voor het publiek te zien zullen zijn. Nog iets wat deze soort uniek maakt. “De Guatemala stekelleguanen tonen zich graag, wat opmerkelijk is. Andere soorten verstoppen zich doorgaans onder een steen, in rotsspleten of holle boomstammen als schuilplaats.”, aldus Sam.

Als dierenverzorger kijkt hij uit om de ontwikkeling van de beestjes van dichtbij mee te maken: “Ze zullen pas verkleuren naarmate ze ouder worden. Dan zal je past echt goed zien wat het geslacht is van de dieren. De mannetjes zijn makkelijk te herkennen aan hun kleurrijke blauwe lijf en gele kop. De vrouwtjes zijn minder kleurig, meestal zilverkleurig. Benieuwd wanneer we stilaan hun ware aard kunnen zien.”

© ZOO Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV