Strijd in Syrië duurt voort: “Na twaalf jaar nog steeds geen licht aan het einde van de tunnel”

Het is nog maar een paar jaar geleden dat Syrië zowat dagelijks in de actualiteit kwam. Vandaag heerst er stilte rond Syrië, toch gebeurt daar nog steeds heel erg veel. Business AM sprak met Marjolein Wijninckx, Syrië-expert voor Pax for Peace.


Beluister hier het interview met Marjolein Wijninckx:


Een situatieschets:

  • Syrië is vandaag een sterk verdeeld land dat nog steeds in conflict is. Een deel staat onder controle van het Assad-regime, een ander deel onder controle van de Koerden en de rest van het land wordt gecontroleerd door gewapende groepen”, zo zegt Wijninckx. “Verder is ook het politieke proces helemaal vastgelopen en is de hele situatie dus min of meer bevroren.”
  • De rol van de aardbeving eerder dit jaar in Noord-Syrië en Zuid-Turkije is ook niet te onderschatten. “Dat was natuurlijk een enorm grote klap voor de plaatselijke bevolking. Meer dan de helft van de bevolking was al verdreven uit hun huis vanwege de oorlog, en nu is daar nog eens die aardbeving bijgekomen waardoor nog meer mensen dakloos zijn geworden. Beterschap is niet in zicht, want mede door het conflict is van een wederopbouw geen sprake”, vertelt de experte.
  • Ook Iran speelt een rol in het conflict. “Sinds het begin van de opstand in 2011 is Iran steeds belangrijker geworden in Syrië. Oorspronkelijk was dat een vreedzame opstand, maar die werd gewelddadig neergeslagen door het Assad-regime. Iran is dan het Assad-regime ten hulp gekomen om die opstand te onderdrukken.”
  • Hoe groot is de rol nog die ISIS op dit moment speelt in Syrië? “ISIS is niet meer actief in Syrië en ze hebben geen gebieden meer onder controle. Maar naar verluid zitten er nog steeds kopstukken van ISIS in de minder toegankelijke gebieden van Syrië.”

Besluit: Na twaalf jaar oorlog en miserie in Syrië is er dus nog steeds geen licht aan het einde van de tunnel. “Nee, het politiek spel zit helemaal vast op dit moment. De VN probeert hierin een bemiddelende rol te spelen tussen de vele regionale machten, maar veel levert dat niet op.”

Meer