Kmo’s voorzichtig positief: “Er is weer goesting om mensen aan te werven”

Goed nieuws bij de kmo’s. Het komende kwartaal zouden er meer mensen worden aangeworven. Dat blijkt uit een enquête die hr-bedrijf SD Worx afgenomen heeft. Voorlopig gaat het enkel nog om intenties, maar men is voorzichtig positief. Annelies Rottiers, kmo-adviseur bij SD Worx, gaf uitleg aan Business AM.


Beluister het volledige gesprek hier:


De essentie: Uit een bevraging van SD Worx blijkt dat een op de drie kmo’s opnieuw aanwervingsplannen heeft. In Oost- en West-Vlaanderen en Limburg geeft zelfs 45 procent van de ondernemers aan dat ze van plan zijn om opnieuw mensen aan te nemen. Dit komt doordat werknemers weer meer werk verwachten in het komende kwartaal.

  • “De ontslagintenties zijn gedaald naar 11 procent, wat een normaler percentage is. De vorige twee kwartalen was dit meer dan 15 procent. Bovendien geven ook meer bedrijven aan dat als er toch iemand vertrekt of iemand moet worden ontslagen, dat zij die toch willen vervangen”, zegt Rottiers.
  • “In de bevraging zien we een stijging naar 21 procent die aangeeft dat zij op zoek zijn naar tijdelijke profielen zoals studenten, maar ook interimcontracten of freelancers. De reden daarvoor is tweeledig. Het is moeilijk om het juiste talent te vinden, dus men kan iemand zoeken die tijdelijk de job kan doen. Maar het kan ook wijzen op een beetje voorzichtigheid, om te zien wat het werkvolume op de langere termijn geeft.”
  • Rottiers wil voorzichtig blijven: “Het is natuurlijk een intentie, dus de kmo’s zien de vooruitzichten wat positiever in. We zullen zien of ze die intentie ook wel kunnen waarmaken. Door het feit of het werkvolume aanhoudt, maar ook of ze de juiste mensen kunnen vinden.” (kg)
Meer