Aan het station van Wezemaal staat nu al een mobiele camera van de NMBS

Actieplan moet fietsendieven aan station van Wezemaal ontmoedigen

De gemeente Rotselaar heeft met diverse partners een actieplan opgesteld om het aantal fietsdiefstallen aan het station van Wezemaal te doen dalen. Camera's, extra politiepatrouilles en een doorgedreven preventie moeten al op korte termijn het verschil maken. 

"Er zijn tussen begin 2022 en dit jaar al 31 fietsen gestolen aan het station van Wezemaal. Zo kan het niet verder", stelt burgemeester Jelle Wouters (kartel ROX) van Rotselaar. Daarom is het gemeentebestuur met diverse partners aan tafel gaan zitten om een actieplan op te stellen. Dat plan is nu klaar en wordt meteen in de praktijk omgezet.  

Drie pijlers

"De eerste maatregel is camerabewaking", zegt Wouters. "Er staat nu al een mobiele camera van de NMBS, maar de Spoorwegen gaan op termijn vaste camera's plaatsen. De gemeente zal die betalen." 

De tweede pijler bestaat uit extra politiepatrouilles. "De lokale politie van de zone BRT (Begijnendijk-Rotselaar-Tremelo) zal meer toezicht houden, in samenwerking met de federale politie en Securail, de spoorwegpolitie. Patrouilles zullen ook anoniem gebeuren, om dieven op heterdaad te betrappen", licht Wouters toe. 

Derde luik van het actieplan is een doorgedreven preventie. "We gaan de fietsers tips geven om hun fiets beter te beveiligen, bijvoorbeeld door twee sloten te gebruiken. We gaan ook een preventiedag houden en we moedigen alle fietsers aan om hun fiets te laten graveren", aldus de burgemeester. 

Nieuwe stationsomgeving

Eind dit jaar start ook de grote vernieuwingsoperatie van de stationsomgeving in Rotselaar. De bestaande overweg verdwijnt en wordt vervangen door een tunnel. "In de bouwplannen zijn ook nieuwe, diefstalveilige fietsenstallingen voorzien, met aangepaste camerabewaking. Ook dat zal ongetwijfeld bijdragen tot de daling van het aantal fietsdiefstallen", besluit Wouters.  

Meest gelezen