Archieffoto

Prijzen nieuwbouwwoningen blijven stijgen: ontdek de prijzen in jouw gemeente

De prijzen van nieuwbouwwoningen in Vlaanderen stijgen nog steeds. Nieuwbouwhuizen werden het afgelopen jaar zo'n 8,3 procent duurder, voor appartementen kwam er 5,9 procent bij. Dat blijkt uit de nieuwe Nieuwbouwbarometer van projectontwikkelaar Matexi en vastgoeddataplatform Realo. "Door de hoge bouwkosten krijg je stilaan een markt op twee snelheden", zegt data-analist Fabrice Luyckx van Realo.

De Vlaamse vastgoedmarkt mag dan wel al een tijdje afkoelen, de prijzen voor nieuwbouw blijven voorlopig stevig stijgen. Voor het eerst is dat duidelijk in beeld gebracht door de nieuwe Nieuwbouwbarometer van projectontwikkelaar Matexi en vastgoeddataplatform Realo.

Forse stijging voor huizen

Vooral de prijzen van nieuwbouwhuizen stegen de voorbije maanden opnieuw gevoelig, na een kortstondige stabilisatie eind vorig jaar. Gemiddeld is er in het eerste kwartaal van dit jaar zo'n 3,4 procent (of ruim 13.500 euro) bijgekomen. Een nieuwbouwhuis kost in Vlaanderen nu gemiddeld 404.894 euro. Dat is een stijging met 8,3 procent tegenover vorig jaar.

De duurste provincies zijn Vlaams-Brabant (448.814 euro) en Antwerpen (430.948 euro), gevolgd door Oost-Vlaanderen (412.753 euro), West-Vlaanderen (366.883 euro) en Limburg (352.556 euro). De goedkoopste nieuwbouwhuizen vind je over de taalgrens, waar zich voor het eerst sinds de coronacrisis een lichte daling aftekent. In Henegouwen (284.448 euro) betaal je het minst.

Gematigde stijging voor appartementen

Ook de prijzen van nieuwbouwappartementen blijven in Vlaanderen voorlopig stijgen, zij het iets meer gematigd. In de eerste maanden van dit jaar kwam er gemiddeld zo'n 1,9 procent bij ten opzichte van eind vorig jaar. Een nieuwbouwappartement kost nu gemiddeld 303.167 euro. Dat is 5,9 procent dan exact een jaar geleden.

Net als voor nieuwbouwhuizen zijn ook voor appartementen Vlaams-Brabant (328.211 euro) en Antwerpen (316.542 euro) de duurste provincies, opnieuw gevolgd door Oost-Vlaanderen (298.215 euro), West-Vlaanderen (291.828 euro) en Limburg (272.830 euro). Nieuwbouwappartementen blijven wel nog een stuk duurder in Brussel, waar je gemiddeld 356.005 euro betaalt, al verkleint de kloof wel.

"Vastgoedmarkt op twee snelheden"

"De cijfers bevestigen dat je vandaag een vastgoedmarkt hebt met twee snelheden", zegt data-analist Fabrice Luyckx van Realo. "De prijzen van nieuwbouwwoningen blijven duidelijk stijgen, terwijl we op de markt van de bestaande woningen al een tijdje een afkoeling zien."

Sinds de energiecrisis merken we dat er een wig gedreven is in de markt

Roel Helgers, markteconoom bij Matexi

Ter vergelijking: de gemiddelde prijs van een huis op de zogenoemde secundaire markt steeg volgens data van Realo afgelopen jaar slechts met 2,54 procent, de prijs van een appartement met zo'n 2,04 procent. Daarmee zakten de vastgoedprijzen ondertussen beduidend onder de inflatie, die aangeeft in welke mate het leven duurder wordt en die momenteel 6,67 procent bedraagt. Een tendens die we dus niet zien voor nieuwbouw.

"Sinds de energiecrisis merken we dat er een wig gedreven is in de markt", ziet ook markteconoom Roel Helgers van Matexi. "De vraag naar energie-efficiënte woningen zit in de lift en de stijgende bouwkosten zorgen allicht voor extra druk op de prijs. Nieuwbouwwoningen zijn meteen zeer energiezuinig, terwijl je bij bestaande woningen na aankoop vaak nog zit met een renovatieverplichting en hoge renovatiekosten. "

Over de Nieuwbouwbarometer

De prijzen komen uit de Nieuwbouwbarometer van projectontwikkelaar Matexi en vastgoeddataplatform Realo. Die verschijnt deze maand voor het eerst. "Het is de eerste keer dat we zo uitgebreid de nieuwbouwprijzen per gemeente in kaart brengen. Tot nu toe was daarover niets bekend", zegt data-analist Fabrice Luyckx van Realo. "De bedoeling is dat we vanaf nu elk kwartaal een update kunnen geven."

Voor de barometer gebruikt Realo data van online vastgoedaanbiedingen, ook wel de gekende "zoekertjes", in combinatie met overheidsdata en andere open data. Het gaat telkens om prijsevoluties (exclusief BTW) voor een gemiddelde Belgische woning: huizen in een halfopen bebouwing van 160 m² met drie slaapkamers, badkamer en een tuin, en appartementen van 95 m² met twee slaapkamers en een badkamer.

Voor enkele gemeenten zijn bij deze eerste uitgave wel nog geen prijzen beschikbaar, "bij gebrek aan voldoende data om gegronde uitspraken te doen", aldus Luyckx.

Meest gelezen