© AP

Racisme of niet: Romelu Lukaku moet één match brommen na rode kaart tegen Juventus

Romelu Lukaku staat één wedstrijd aan de kant na zijn rode kaart in de bekerpartij tegen Juventus. Opvallend, want de Rode Duivel werd racistisch bejegend door de Turijnse aanhang.

Vincent Van Genechten

“De geschiedenis herhaalt zichzelf”, klonk het bij Lukaku op Instagram. “Ik heb dit al meegemaakt in 2019 en nu in 2023 opnieuw… Ik hoop oprecht dat de Serie A deze keer wel stappen onderneemt want van dit mooie spelletje moet iedereen kunnen genieten. Bedankt voor alle steunbetuigingen. F*ck racisme”, aldus de spits van Inter woensdag.

Zijn woorden gingen rond in de hele voetbalwereld en konden op veel steun rekenen. Andere sterren als Kylian Mbappé (PSG), Vinicius Junior (Real Madrid) en Thibaut Courtois spraken Lukaku moed toe. Ook Inter zelf en het agentschap van Lukaku, Roc Nation, veroordeelden de feiten en namen het op voor Lukaku. Eén voor één in de hoop dat er iets ondernomen wordt tegen het racisme.

Het gebaar dat Lukaku de uitsluiting opleverde tegen Juventus.© Inter via Getty Images

Maar bij de Italiaanse bond hebben ze zijn rode kaart, twee gele kaarten overigens, niet kwijtgescholden. Lukaku moet één match brommen voor zijn ‘provocatieve’ viering. “Voor een dubbele gele kaart voor wangedrag jegens een tegenstander en voor niet-reglementair gedrag op het veld”, staat er in het rapport.

Ook Inter-doelman Samir Handanovic is één match geschorst, Juventus-speler Juan Cuadrado drie. En de racistische fans van de Oude Dame? De ‘Curva Sud’, waar de harde kern zit, wordt voor één match gesloten. Dat zal wel zijn op 23 april, tijdens de clash met leider Napoli. Juventus ging tegen deze straf wel meteen in beroep.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Juventus identificeert twee daders

Juventus heeft intussen de identiteit achterhaald van twee personen die racistische spreekkoren aan het adres van Romelu Lukaku hebben geuit tijdens de heenmatch van de halve finales van de Coppa Italia, dinsdag in eigen huis tegen Inter Milaan (1-1). Dat nieuws onthulde het Italiaanse persagentschap ANSA donderdag.

Volgens ANSA signaleerde de club aan DIGOS, de afdeling algemene onderzoeken en speciale operaties van de politie, de namen van twee personen die opduiken in een video die gepubliceerd werd op sociale media. Daarin spreken ze bepaalde woorden uit en maken ze racistische gebaren naar Lukaku. Het betreft een volwassene en een minderjarige. Juventus zou beslist hebben zijn “code van waardering” toe te passen op de ticketverkoop. De volwassene zou een levenslang stadionverbod krijgen en de minderjarige mag 10 jaar geen wedstrijden bijwonen.

© AFP

Het was niet de eerste keer dat de Rode Duivel in Italië te maken kreeg met racisme op een voetbalveld. Ook in 2019 op bezoek bij Cagliari waren er in de tribunes oerwoudgeluiden te horen. Cagliari kwam toen zelfs zonder straf weg.

“Verwerpelijk en onaanvaardbaar”

Het nieuwe voorval lokte wereldwijd reacties uit. Roc Nation Sports, het managementbureau dat Lukaku vertegenwoordigt, reageerde in een communiqué scherp op de feiten. De voorzitter van de organisatie Michael Yormak noemde het racisme “verwerpelijk en onaanvaardbaar”. “De Italiaanse overheid moet deze kans gebruiken om racisme aan te pakken, eerder dan het slachtoffer van het misbruik te straffen. Ik ben er zeker van dat de voetbalwereld mijn gevoel deelt.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer