Vandalen verwoesten gedenkstenen oud-strijders

© loh

Drie gedenkplaten voor oud-strijders werden afgelopen weekend aan diggelen geslagen op het kerkhof van Otegem. NSD-secretaris Stefaan Dendoncker spreekt van een gebrek aan respect. Hij vermoedt dat de daders van het OC kwamen.

Joerie Dewagenaere

Drie gedenkplaten op het Otegemse kerkhof ter ere van oud-strijders werden vermoedelijk afgelopen weekend helemaal aan diggelen geslagen. Dat kreeg secretaris van de Nationale Strijdersbond van België (NSB) in Otegem Stefaan Dendoncker maandagmorgen te horen.

Totaal respectloos. “Een kerkhof moet je altijd respecteren, dat is heilig. Dat er dan nog eens vandalisme plaatsvindt ten opzichte van oud-strijders is dubbel pijnlijk. Het verontrust mij”, zecht hij met een zucht.

Traditie

Met de NSB is het de traditie om bij het overlijden van elke oud-strijder en elk bestuurslid om een gedenksteen op het graf te plaatsen. Alle Otegemnaars die in een van de twee grote oorlogen vochten krijgen zo een eerbetoon. Op het kerkhof zijn er enkele tientallen.

“De daders werden vermoedelijk opgeschrikt. We kunnen dus ergens van een geluk spreken, al zijn het er toch nog drie te veel. Het is extra pijnlijk want die oud-strijders waren goeie vrienden van mij”, zegt Dendoncker, die 18 jaar lang schepen was in Zwevegem. Zelf was hij vijf jaar toen de Tweede Wereldoorlog voorbij was.

Wie de daders zijn, is onduidelijk. Al heeft de NSB-secretaris een vermoeden. “Aan het ontmoetingscentrum is er ook vandalisme gepleegd. Het zou dus goed kunnen zijn dat de vandalen van ginds komen”, aldus Dendoncker, die zeker is dat het om vandalisme gaat. “Van de wind kan het niet alvast niet zijn. Ze zijn duidelijk in stukken geslagen.”

Herstellen of vernieuwen

De schepen van Ontmoetingscentra Eddy Defoor (N-VA) wil er weinig over kwijt. “De politie onderzoekt de zaak momenteel. Wie schuldig is kunnen we dus niet zeggen, maar het is wel zo dat er dit weekend een verjaardagsfeest was in het OC.”

De NSB zal nu kijken of de gedenkplaten te herstellen zijn. Zo niet bestellen ze nieuwe. “Ik ben nu 20 jaar secretaris en ik wil die traditie in ere houden. De Otegemnaren appreciëren ons werk.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen