Het favoriete restaurant van Macron in lichterlaaie

Opnieuw honderdduizenden mensen op straat in Frankrijk: 111 demonstranten gearresteerd, 154 agenten raakten gewond

Het is opnieuw erg onrustig in Frankrijk tijdens deze elfde landelijke actiedag. In verschillende Franse steden trekken opnieuw honderdduizenden mensen de straat op tegen de omstreden pensioenhervorming van de Franse president Macron. 111 demonstranten werden gearresteerd, 154 agenten raakten gewond. Volgens de prefectuur kwamen er in heel Frankrijk zeker 570.000 mensen op straat. De vakbonden schatten dat aantal veel hoger.

Wegblokkades, demonstraties en geweld tussen politiediensten en demonstranten. In ons buurland lijkt het ondertussen schering en inslag. Voor de elfde keer komen de Fransen massaal op straat tegen de pensioenhervormingen die de Franse president Macron doorvoerde. Op verschillende plaatsen in het land leidt dat opnieuw tot onrust. Vooral in de hoofdstad Parijs komen heel wat mensen op straat om zich tegen de hervorming te verzetten.

Volgens de vakbonden komen er in Parijs alleen al 400.000 mensen op straat uit protest tegen de pensioenhervorming. Volgens de autoriteiten waren dat er slechts 57.000. De officiële cijfers wijken altijd sterk af van de cijfers van de vakbonden. Het werkelijke cijfer ligt waarschijnlijk ergens tussen de twee cijfers. 

De pensioenhervorming in 3 punten:

  1. Wettelijke pensioenleeftijd wordt opgetrokken van 62 naar 64 jaar
  2. Om recht te hebben op een volledig pensioen moeten de Fransen 43 jaar werken
  3. Veel beroepscategorieën, zoals ambtenaren en politici, kunnen niet meer op vervroegd pensioen

Op verschillende plaatsen in de hoofdstad kwam het tot een gewelddadig treffen tussen de demonstranten en de politiediensten. Verschillende agenten zouden daarbij gewond zijn geraakt. Volgens een journalist van het Franse persagentschap AFP zou "een groep die in het zwart gekleed was" flessen, kasseien en andere projectielen naar de oproerpolitie hebben gegooid. 

"Veel Fransen vrezen dat steeds meer mensen betogen op een vreedzame manier, maar dat de harde kern van het protest radicaler en gewelddadiger wordt", zegt buitenlandjournalist Steven Decraene vanuit Parijs. "Volgende week donderdag is er opnieuw een nationale actiedag. Op vrijdag buigt het grondwettelijk hof zich over de hervorming."

"Veel vakbonden hopen dat het hof zegt dat president Macron te snel heeft gehandeld en beter had gewacht op de stemming in het parlement. Ze hopen dat de hervorming nog kan worden teruggedraaid. Als dat niet gebeurt, dan wil al zeker een vakbond de strijd opgeven. Macron hoopt dat op die manier het protest langzaamaan afzwakt."

BEKIJK - Steven Decraene: "Veel Fransen vrezen dat harde kern betogers radicaler en gewelddadiger wordt":

Videospeler inladen...

Ook ter hoogte van La Rotonde, het restaurant waar de Franse president Emmanuel Macron zijn verkiezingsoverwinning in 2017 vierde, liepen de spanningen hoog op. De luifel van het restaurant stond even in brand. Personeelsleden proberen met ijsemmers het vuur te blussen. 

Minder volk dan bij vorige stakingen

Hoewel ook de elfde protestdag opnieuw heel wat overlast veroorzaakt, is de opkomst toch opvallend lager dan tijdens de eerdere protestdagen. Nu kwamen er volgens de officiële cijfers 570.000 mensen op straat. Op 28 maart was dat een stuk meer. Toen kwamen volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken over het hele land naar schatting 740.000 mensen op straat. Op 7 maart waren dat er zelfs 1,3 miljoen. 

BEKIJK - Over heel het land wordt gedemonstreerd tegen de pensioenhervorming:

Videospeler inladen...

Ook op andere plaatsen is de opkomst opvallend lager. In Rennes, het gebruikelijke bolwerk van protest, telde de prefectuur slechts 8.500 demonstranten en de vakbonden 20.000. Dezelfde trend loopt uit in andere steden in het westen van het land, zoals Nantes (15.000 mensen volgens de prefectuur; 50.000 volgens de vakbonden) en Brest (10.000 tot 18.000), maar ook in het zuiden, in Nice (2.300 tot 20.000) en Marseille (10.000 tot 170.000), of centraal in Frankrijk, zoals in Clermont-Ferrand (7.500 tot 20.000).

Ook het treinverkeer verloopt relatief vlot: het is minder zwaar ontregeld dan tijdens de demonstraties van de afgelopen dagen. Ongeveer 20 procent van de leraren in het basisonderwijs zal naar verwachting ook deelnemen aan de staking, zegt de vakbond Snuipp-FSU. Ook dat is een stuk minder dan tijdens de vorige stakingen.

Macron in het buitenland

Uit peilingen blijkt dat een ruime meerderheid van de Fransen tegen de pensioenwetgeving is en tegen het besluit van de regering om deze zonder stemming door het parlement te duwen. Toch lijkt de Franse president niet echt onder de indruk van de protesten. Hij is op dit moment zelfs niet in Frankrijk, want samen met Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, reisde hij af naar China voor een officieel staatsbezoek om de banden met China aan te halen. 

"Denkt u dat ik dit gewild heb? Neen", sprak de Franse president resoluut tijdens zijn televisie-interview. "Maar als er iets is dat ik betreur, dan is het dat de noodzaak om deze hervorming door te voeren niet door iedereen gedeeld wordt." 

"Ik heb niets tegen de demonstranten die op straat komen", ging hij verder. "Vakbonden hebben een zekere legitimiteit en ik respecteer hun recht om te demonstreren. Wanneer groepen extreem geweld gebruiken om vertegenwoordigers aan te vallen, dan zijn we niet langer een republiek, een democratie. Je kan het vergelijken met de bestorming van het Amerikaanse Capitool, of wat er gebeurde in Brazilië."

Waarom is de woede in Frankrijk zo groot?

Mensen komen op straat omdat de Franse regering haar omstreden pensioenhervorming heeft doorgevoerd zonder stemming in het parlement. De regering beriep zich daarvoor op artikel 49.3 van de Franse grondwet. Dat is een procedure waarmee de Franse regering controversiële wetgeving kan aannemen zonder dat deze eerst door het parlement wordt goedgekeurd. 

De manier waarop de regering te werk ging, is grondwettelijk, maar daarvoor niet zonder controverse. Het Franse parlement voelt zich buiten spel gezet en ook veel Fransen zijn furieus over de aanpak van de regering. Velen noemen de procedure "ondemocratisch". De pensioenhervorming leidt al maanden tot heel wat protest in Frankrijk, maar nu is voor velen de maat echt vol.

Meest gelezen