IMF pakt uit met meest pessimistische groeiprognoses sinds 1990

De groeiprognoses van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn sinds 1990 nog nooit zo pessimistisch geweest als vandaag. De VN-organisatie waarschuwt dat in ongeveer 90 procent van de ontwikkelende economieën de groei dit jaar zal vertragen.

Waarom is dit belangrijk?

Het verstrakkende geldbeleid van de centrale banken, waaronder de Europese Centrale Bank en Federal Reserve, zet de economische activiteit onder druk. Voorts zijn er de geopolitieke spanningen, zoals de oorlog in Oekraïne en de spanningen tussen China en de VS, die voor economische tegenwind zorgen.

In het nieuws: Het IMF verwacht dat de wereldwijde groei de komende vijf jaar gemiddeld 3 procent zal bedragen. De voorbije twintig jaar bedroeg die gemiddeld 3,8 procent.

  • Voor dit jaar gaat de VN-organisatie uit van een groei die lager ligt dan 3 procent. Dat ligt in lijn met de prognoses van januari. Toen voorspelde het IMF een groei van 2,9 procent.
  • Kristalina Georgieva, de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), waarschuwde tijdens een speech in Washington dat ongeve
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer