Nog zichtbaar aangedaan door het pas gewonnen geldbedrag.© © VRT

Student Jef wint recordbedrag in ‘1 Jaar Gratis’: “Mijn petekind krijgt een deel van het geld”

Niel -

Het jaarloon van de meest verdienende kandidaat. Dat is elk seizoen de inzet van ‘1 jaar gratis’. Goed nieuws voor Jef Vandorpe, de 21-jarige student rechten uit het Antwerpse Niel. Hij won gisteren de quiz en strijkt 85.073 euro op.

Tom Vets

Ze waren nog met vier in de finale. Administratief medewerker Pascal en doctoraatsstudent Lotte uit Berchem vielen al snel af. In het allesbeslissende cijferduel nam Jef het op tegen Jasper, de eigenaar van een crossfitzaak, maar die laatste moest uiteindelijk de duimen leggen. Student Jef Vandorpe wint daarmee het hoogste bedrag uit de geschiedenis van het programma. En hij gaat dat niet voor zichzelf houden, vertelt hij.

“Mijn petekind, het dochtertje van mijn broer en zijn Engelse vriendin, woont in Londen en studeren is er erg duur. Zeker in het hoger onderwijs. Zelfs een diploma halen met ‘slechts’ drie jaar studeren kost een klein fortuin. Studeren is er niet zo vanzelfsprekend als bij ons. Daarom zal mijn petekind delen in mijn winst. Op die manier doe ik ook iets terug voor mijn broer, van wie ik veel steun kreeg. Wat nog rest, zal ik bijhouden voor later.”

Ex-paralympiër

De finale staat Jef nog helder voor de geest. Presentator Kamal Kharmach wou weten hoeveel voetbalvelden de haven van Antwerpen groot is. Jasper gokte op 300, Jef op 2.000. Het bleken er zelfs 16.600 te zijn.

“Ik had een voordeel op Jasper, die uit West-Vlaanderen komt. Mijn vader werkt in de haven, en ik ben al enkele keren mee geweest naar een opendeurdag. Ik kon beter dan Jasper inschatten hoe groot die haven wel is”, blikt Jef terug. Ook op de vraag hoeveel atleten er deelnamen aan de Winterspelen van Peking, was Jef eveneens in het voordeel. “Als ex-paralympiër (Jef deed aan rolstoeltennis, nvdr.) heb ik al zo’n evenement meegemaakt. Met die omvang van deelnemers in het achterhoofd kon ik behoorlijk inschatten hoeveel (2.834 deelnemers) er op die Winterspelen waren.”

De vierde vraag, hoeveel meisjes met de naam Olivia geboren waren in 2021, was beslissend. “Maar dat had ik dus niet in de gaten. Door de stress had ik me misrekend en ik dacht heel even dat de stand gelijk was. Pas na twee seconden had ik door dat de eindwinst binnen was.”

Ziekte van Perthes

Jef deed de hele rit uit op krukken, want hij kreeg op zijn achtste de ziekte van Perthes. Dat is een aandoening aan de heup, en Jef had die in een redelijk erge vorm waardoor volledig herstel uitgesloten is. Hij kan korte afstanden stappen, maar vaak is hij aangewezen op een rolstoel of krukken. Dat hij nu niet meer hoeft te zwijgen over zijn overwinning, doet deugd. “Want die finale werd al opgenomen nog voor de eerste aflevering werd uitgezonden. Ook tijdens het bekijken op televisie kwam de adrenaline van tijdens de opnames weer terug. Zeker bij die laatste afleveringen. Vooral bij de opname van de finale merkte ik dat de zenuwen bij iedereen wat strakker stonden”, herinnert Jef zich. “Kamal had het moeilijk om de sfeer erin te houden.”

Opvallend: tijdens de hele reeks 1 jaar gratis kwam Jef nooit in de gevarenzone. “Na de vierde aflevering stond ik telkens bij het begin van de aflevering bovenaan het klassement (gebaseerd op de prestaties van de vorige afleveringen, nvdr.), wat ervoor zorgt dat je bij een gelijke stand toch boven de andere kandidaat eindigt. Dat heeft mij op veel momenten en zeker in de finale geholpen. Want ik merkte ook dat eens je vooraan staat, je nog behoorlijk moeilijk weer weggeraakt. Ik moest nooit een cijferduel spelen, behalve uiteraard in de finale. En zelfs de vuurproef kwam maar twee keer op mijn pad. In de mate van het mogelijke probeerde ik om het spel tactisch te spelen, al moet je vooral geluk hebben dat de andere kandidaat het juiste antwoord geeft.”

Als student wacht Jef voorlopig nog geen vakantie. Hij wil carrière maken in de advocatuur, en zit in het laatste jaar van zijn bachelor. Binnenkort kiest hij een specialisatie. “De komende weken is het nog volop lessen volgen en blokken. En eenmaal we dat diploma op zak hebben, zal ik wel zien waar het mij naartoe brengt voor de toekomst.”

Jef is blij dat hij de eindwinst niet meer hoeft te verzwijgen.© ©Thomas Sweertvaegher

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer