Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Witte Huis verdedigt terugtrekking uit Afghanistan tegenover Congres

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de geheime documenten over de terugtrekking uit Afghanistan, waar met name de Republikeinen lang naar hebben gevraagd, overhandigd aan het Congres. De documenten tonen de besluitvorming over de terugtrekking. Daaruit moet blijken dat er geen ander scenario meer mogelijk was, tenzij veel meer troepen sturen om voor lange tijd tegen de taliban te vechten. 

De schuld van de terugtrekking, die alom als een mislukking wordt gezien, wordt vooral gelegd bij Joe Bidens voorganger Donald Trump. Biden werd "ernstig beperkt" in zijn beslissing over hoe hij de terugtrekking kon organiseren door de voorwaarden die Trump had gecreëerd, klinkt het in het twaalf pagina's tellende rapport van verschillende veiligheidsdiensten onder leiding van de Nationale Veiligheidsraad.

Toen Biden aantrad, bevonden de taliban zich in hun sterkste militaire positie sinds 2001, aldus het rapport. Tegelijkertijd waren er slechts 2.500 Amerikaanse troepen in Afghanistan, minder dan op eender welk moment in diezelfde periode.

Veel kritiek

Met een verwijzing naar Trump wordt verder gezegd dat de VS aan de taliban in februari 2020 beloofd hadden zich tegen mei 2021 uit Afghanistan terug te trekken. In ruil daarvoor stemden de taliban ermee in geen Amerikaanse troepen meer aan te vallen. Biden werd toen geconfronteerd met dat strakke tijdschema, aldus het rapport. Anders zouden de taliban de VS en geallieerde eenheden hebben aangevallen.

Biden kondigde in april 2021 aan dat alle Amerikaanse soldaten uiterlijk tegen 11 september en zonder voorwaarden uit Afghanistan teruggetrokken zouden zijn. In juli vervroegde Biden de datum naar 31 augustus. Maar op 15 augustus hadden de taliban de Afghaanse hoofdstad Kaboel al veroverd. 

De terugtrekking betekende het einde van de internationale militaire missie in het land na bijna twintig jaar. De missie in Afghanistan wordt beschouwd als de langste Amerikaanse oorlog in de geschiedenis. Biden kreeg veel kritiek na de terugtrekking.

De laatste Amerikaanse soldaten verlieten Afghanistan eind augustus 2021. Midden in de evacuatiemissie werden tientallen Afghanen en dertien Amerikaanse troepen gedood bij een terroristische aanslag buiten de luchthaven van Kaboel. Terreurgroep IS, die vijandig staat tegen de radicaal-islamistische taliban, eiste de aanslag op. De taliban hadden half augustus de macht in Kaboel overgenomen. 

Volgens het rapport zijn er lessen getrokken uit de terugtrekking. Sindsdien is er een voorkeur voor een snellere terugtrekking als een veiligheidssituatie ter plaatse verslechtert.

Meest gelezen