vlnr: Justin Jones (in wit pak), Gloria Johnson en Justin Pearson
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Twee jonge parlementsleden in Tennessee uit parlement gezet na deelname aan protest tegen wapengeweld

Het Huis van Afgevaardigden van de Amerikaanse staat Tennessee heeft Justin Jones (27) en Justin Pearson (28), twee Democratische parlementsleden, uit het parlement gezet omdat ze vorige week deelgenomen hadden aan een protest voor strengere regels rond wapenbezit.

Demonstranten op de publieke tribunes van het parlement hadden de politici vorige week opgeroepen maatregelen te nemen tegen vuurwapengeweld in de staat, naar aanleiding van de schietpartij in een basisschool in Nashville, waarbij drie kinderen van negen jaar oud en drie medewerkers van de school doodgeschoten werden.

Drie Democratische parlementsleden steunden de demonstranten toen vanuit de zaal. Het gaat om Justin Jones, Justin Pearson en Gloria Johnson. 

De Republikeinse volksvertegenwoordigers, die zwaar in de meerderheid zijn in het parlement in Tennessee, dienden een motie in om hen te schorsen. Er werd hen onder meer "opruiend gedrag" verweten. De drie erkenden dat ze de huisregels hadden overtreden door te spreken zonder formeel te worden erkend, maar benadrukten dat hun acties geen uitzetting rechtvaardigden.

BEKIJK - "Onze uitzetting wordt geëist omdat we de vraag om strengere wapenwetten steunen," zei Justin Pearson in zijn verklaring voor hij werd uitgezet:

Videospeler inladen...

Jones: "Een zeer donkere dag voor Tennessee"

"Aan wie zal stemmen voor mijn schorsing, zeg ik: ik vocht er ook voor zodat uw kinderen vrij van de terreur van schietpartijen op scholen kunnen leven", zei Jones in een toespraak om zichzelf te verdedigen vlak voor de stemming. Hij zei dat het een "zeer donkere dag voor Tennessee" was, omdat "dit aan de natie zal tonen dat er geen democratie is in deze staat".

Dit zal aan de natie tonen dat er geen democratie is in deze staat

Justin Jones, Democratische volksvertegenwoordiger die geschorst is
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

"Als ik hier weggestuurd word, ga ik elke week weer buitenstaan met de mensen die eisen dat je handelt", ging hij verder.  "Als je me buitengooit, zal ik blijven komen opdagen omdat deze kwestie te belangrijk is. Mijn gedrag op die dag was wat ik in mijn hart voelde dat ik moest doen voor mijn kiezers."

BEKIJK - Groot tumult in het Capitool in Nashville, Tennessee na de uitzetting van twee Afgevaardigden van de Democraten:

Videospeler inladen...

Gloria Johnson mag blijven

De jonge parlementsleden Jones en Pearson werden uiteindelijk gedwongen ontslagen, tegen Johnson werd net niet de tweederde meerderheid gehaald. Jones en Pearson zijn allebei zwart. Gloria Johnson, die blank is, suggereerde dat de Republikeinen haar niet hebben weggestuurd vanwege haar huidskleur. Volgens politieke analisten kan het zijn omdat zij geen megafoon gebruikte tijdens het protest van vorige week, in tegenstelling tot haar twee collega's.

BEKIJK - "Eerlijk gezegd denk ik niet dat ik het over wat dan ook met u eens ga zijn":

Videospeler inladen...

Het Witte Huis veroordeelde de stap om de wetgevers eruit te gooien. "Het feit dat deze stemming plaatsvindt, is schokkend, ondemocratisch en zonder precedent", zei de perssecretaris van het Witte Huis, Karine Jean-Pierre.

Snelle terugkeer mogelijk

De twee parlementsleden zouden snel kunnen terugkeren naar het Huis, aangezien uitzetting niet verhindert dat een ex-vertegenwoordiger zich opnieuw kandidaat kan stellen. Er kan ook een ​​interim-vertegenwoordiger aangesteld worden in het geval van een vacature.

Stemmingen over uitzettingen komen zelden voor in het Huis van Afgevaardigden van Tennessee. Tot nu was er nog maar twee keer gestemd om leden te schorsen. In 1980 omdat iemand zich had laten omkopen en in 2016 omdat iemand werd geconfronteerd met beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Tennessee laat veel toe op vlak van wapenbezit

In Tennessee kan er veel op het vlak van wapenbezit. De staat keurde in 2021 een maatregel goed waardoor inwoners ouder dan 21 jaar handvuurwapens - verborgen en niet-verborgen - zonder vergunning kunnen dragen. Wetgevers en wapenrechtenorganisaties werken eraan om die leeftijd te verlagen tot 18 jaar.

Er is geen systeem waarin de achtergrond van iemand onderzocht wordt en er zijn ook geen "rode vlag"-wetten, die zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat de autoriteiten tijdelijk legale wapens in beslag  kunnen nemen van mensen die een gevaar voor zichzelf of anderen blijken te zijn.

Meest gelezen