© ISOPIX

“Als een leeuwin heeft Linda voor haar kind gevochten”

Linda Mertens, zangeres van Milk Inc., heeft haar enige kind verloren aan kanker. Lio was amper 2,5 en het grootste deel van die tijd moest het meisje vechten tegen de smerige ziekte. Vrijdag verloor ze haar strijd. Exact 21 jaar geleden raakte Linda al haar broer kwijt. Daarna sprak ze voorspellende woorden. “Ik heb schrik om gewoon gelukkig te zijn. Alsof ik zeker weet dat er sowieso weer iets zwaars op mijn kop zal vallen.”

jvr

Zeven april was al de somberste dag van elk jaar voor Linda Mertens (38). Het was de dag dat haar broer stierf: een auto-ongeluk op een vroege zondagochtend in 1996. Afgelopen vrijdag sloeg het lot met dezelfde zware ­hamer op dezelfde zere plek. Haar dochter Lio overleed. In familiale kring, zoals dat heet. De kanker die bij het meisje werd vastgesteld toen ze nog maar negen maanden was, was onherstelbaar uitgezaaid.

Anderhalf jaar bleef Linda zwijgen over de zeldzame en agressieve ziekte van Lio. Ze torste dat gewicht liever buiten de spotlights. Ze had er al haar fut voor nodig en daarom – zo blijkt nu – werden een geplande zomertour van Milk Inc. en een concertreeks in het Sportpaleis afgevoerd. Vond ze wel een zucht extra energie, dan stak ze die in ­Komok, de organisatie van Davino Verhulst, doelman bij Lokeren. Zijn dochtertje heeft kanker, zijn organisatie staat ouders van kinderen met kanker bij.

“Grenzeloze liefde”

Regi Penxten, bezieler van de hitfabriek waarvan Linda de stem was, reageerde gisteren samen met zijn vrouw Elke Vanelderen op het harde nieuws. “Als een leeuwin heeft Linda dag na dag, nacht na nacht voor haar welp ­gestreden. Vol moed en grenzeloze liefde. Het ­leven heeft zich van zijn donkerste kant getoond. De ­hemel daarentegen heeft er een prachtig sterretje bij.”

Linda Mertens zelf bleef ook nu buiten het voetlicht. Haar management stuurde gisteren een bericht de ­wereld in. “Het meest ondenkbare en hartverscheurende wat je als jonge moeder kan mee­maken, is gebeurd”, zo stond erin.

Mertens twijfelde ook lang aan haar eigen kinderwens. “Waarom? Het ergste wat je kunt meemaken, is toch een kind verliezen”, zo zei ze in een interview, in het weekblad ‘Story’. “Ik heb er schrik voor, ja. Ik zou een heel onrustige moeder zijn. Misschien is het gewoon mijn lot niet.”

Toch begon ze eraan, met haar toenmalige vriend Bo. Lio kwam. Maar haar uitspraak, dat ze voelde dat er opnieuw iets zwaars op haar kop zou vallen, blijkt nu jammerlijk profetisch.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer