Straatdansers in Berlijn

"Ich will noch 'n bisschen tanzen": hele dag verboden om te dansen in Duitsland

Wie vandaag in Duitsland de dansvloer onveilig wil maken, is eraan voor de moeite. Dansen is er in heel het land verboden want Goede Vrijdag wordt er traditioneel gevierd met een zogenoemde "stille dag". Uitbundige feestvierders kunnen er dus maar beter andere oorden opzoeken. Toch kan niet iedereen zich vinden in de traditie.

Zin om vandaag een stapje in de wereld te zetten? Dan blijf je beter weg uit Duitsland. Dansen en luide muziek zijn er verboden, want het is er vandaag "stille dag". Een "Tanzverbot", zo noemen ze het in Duitsland. 

Stevige boetes

Voor wie zou denken dat het verbod een grap is, dat is het zeker niet. Voor veel Duitsers is de "stille dag" menens. Als je toch besluit een feestje te geven of de dansvloer onveilig te maken, kan je bovendien serieuze boetes krijgen: tot 1.500 euro (met uitschieters tot zelfs 10.000 euro). Het verbod is er zelfs wettelijk verankerd: artikel 140 van de Duitse grondwet voorziet namelijk in dagen van "arbeidsrust en geestelijke verheffing".

Waar komt het dansverbod vandaan?

Het verbod rust op het principe dat het paasweekend plechtig moet worden gevierd, uit respect voor de christenen. Binnen het christendom worden deze dagen beschouwd als "vakanties van stilte", waardoor elke luchtige activiteit ongepast is. 

Voor veel buitenlandse toeristen komt het verbod vaak als een verrassing. Het paasweekend lijkt voor velen hét ideale moment om een bezoek te brengen aan Duitsland. Voor wie wil proeven van het nachtleven, kan zijn reisje dus lelijk tegenvallen. 

Maar ook toeristen die naar Duitsland trekken voor andere feestelijkheden, blijven vaak op hun honger zitten. Het "Tanzverbot" is immers meer dan louter een verbod op fuiven: ook andere openbare evenementen, sportwedstrijden en zelfs sommige filmvertoningen zijn verboden. Er bestaat zelfs een lijst met films die vandaag niet mogen uitgezonden worden. Ook daar wordt streng op toe gekeken. Twee jaar geleden kreeg een bioscoop nog een boete, omdat de verkeerde film op het witte doek blonk. 

Lijst met verboden films

Goede Vrijdag is de enige dag waarop het dansverbod voor alle deelstaten geldt. Al zijn er afwijkingen: in Berlijn, Bremen en Hamburg, de drie 'stadsdeelstaten', duurt het verbod slechts tot vanavond 21 uur of middernacht, maar in Beieren, Hessen, Nedersaksen, Rijnland-Palts en Sleeswijk-Holstein geldt het voor 48 uur en is Stille Zaterdag echt stil. In Beieren en Baden-Württemberg, twee deelstaten die traditioneel erg religieus zijn, moet het ook op paaszondag stil zijn. 

"Vandaag is niet de enige dag dat het in Duitsland stil moet zijn", duidt Jeroen Reygaert, Duitslandkenner bij VRT NWS, op Radio 2. "Lawaai maken mag ook niet op de dag dat oorlogsslachtoffers herdacht worden. Het verbod geldt dus een beetje op alle dagen die iets te doen hebben met rouw. En ook het televisie-aanbod wordt aangepast. Satirische shows mogen vandaag niet uitgezonden worden."

Meerderheid is pro (in 2017)

Wie dacht dat een meerderheid van de Duitsers tegen dat verbod is, heeft het bij het verkeerde eind. Volgens een YouGov-enquête uit 2017 vindt een kleine meerderheid van de Duitsers het dansverbod een goede zaak, al kan het verbod vooral op steun rekenen bij de oudere bevolking. 

Toch kan lang niet iedereen zich vinden in het dansverbod. Jaar na jaar worden publieke debatten gehouden, waarbij tegenstanders opperen om het verbod af te voeren. De Piratenpartij blijft proberen het verbod ongedaan te maken en organiseert de meeste jaren protesten - zoals openbare dansen, evenementen en filmvertoningen - in het hele land.

BELUISTER - Het gesprek met Jeroen Reygaert op Radio 2:

Meest gelezen