Hans Rieder is een van de advocaten van Nordin E.H.© fvv, rr

Dikke Nordin wraakt alweer rechters in drugsproces: nu al vierde wrakingsverzoek, in derde rechtszaak tegen hem

In een dossier rond de smokkel van tonnen cocaïne via de haven van Antwerpen heeft Dikke Nordin, die geldt als een van de kopstukken van het internationale drugsmilieu, nog maar eens een wrakingsverzoek ingediend tegen rechters van de Antwerpse correctionele rechtbank. Vorig jaar werd in die zaak al veertien jaar geëist tegen Dikke Nordin.

Sam Reyntjens

De rechtszaak draait rond het organiseren van minstens zes drugstransporten, goed voor tonnen cocaïne, via de haven van Antwerpen. ‘Dikke’ Nordin E.H. (35) deed daarvoor een beroep op de diensten van twee corrupte vesseldispatchers van containerterminal MPET aan kaai 1742 van het Deurganckdok. Het Openbaar Ministerie vorderde in juni 2022 al een straf van veertien jaar tegen Dikke Nordin, de vesseldispatchers Yassine Z. en Simon A. riskeren respectievelijk tien en negen jaar cel.

LEES OOK. Derde rechtszaak tegen voortvluchtige ‘Dikke Nordin’: aanklager vraagt 14 jaar voor cocaïnesmokkel

De advocaten van de verdediging pleitten al uitvoerig in het dossier. Maar door een personeelsprobleem bij de rechtbank werd het dossier naar een nieuwe rechtbanksamenstelling verwezen. Vrijdag zou het volledig worden hernomen. De advocaten van Dikke Nordin, Hans Rieder en Louis De Groote, dienden echter een wrakingsverzoek in tegen de rechtbank.

Convenant

Net als drie weken geleden in een ander drugsdossier, met hun cliënt als voornaamste protagonist, is de reden voor het verzoek het bestaan van een convenant tussen het parket en de rechtbank. In het convenant wordt de bedeling van dossiers aan bepaalde kamers van de rechtbank besproken. De advocaten zijn daarnaast niet te spreken over het feit dat het parket in het verdrag aan de rechtbank zegt hoe een bepaald artikel uit het strafwetboek te interpreteren. Volgens de verdediging van Dikke Nordin is dat onwettig en betekent het ook een inbreuk op de rechten van verdediging.

De rechters van de geviseerde AC8-kamer moeten nu beslissen of ze zich al dan niet vrijwillig terugtrekken. Doen ze dat niet, dan moet de wrakingskamer van het hof van beroep oordelen over het nieuwe verzoek. Het vorige wrakingsverzoek van Dikke Nordin is nog hangende en wordt binnenkort voor de wrakingskamer gepleit. Zijn eerdere verzoeken werden door het hof allemaal afgewezen.

Internationaal drugsmilieu

Nordin E.H. geldt al jaren als een van de absolute kopstukken in het internationale drugsmilieu. Hij duikt veelvuldig op in onderzoeken die voortkomen uit de kraak van Sky ECC. De man, die opgroeide in de wijk den Dam in Antwerpen, vertrok jaren geleden al naar Dubai en vecht daar de laatste jaren met succes uitleveringsverzoeken van ons land aan.

Tegen Dikke Nordin lopen in Antwerpen momenteel drie grote rechtszaken: het dossier ‘Bommen en Granaten’ rond de smokkel van drugs en wapens, het dossier met ‘Frank de Tank’ over een reeks uithalingen van partijen cocaïne in 2015 en 2016 en dit dossier met de corrupte vesseldispatchers. Hij riskeert in die dossiers respectievelijk twaalf, vijftien en veertien jaar gevangenis. Zijn advocaten dienden eerder al twee verzoeken tot wraking in het dossier met ‘De Tank’ in en één verzoek in het dossier ‘Bommen en Granaten’.

LEES OOK. Drugscriminelen vangen bot met wrakingsverzoeken, rechters mogen aanblijven

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen