Atul en Rajesh Gupta© Gallo Images

Dubai weigert broers uit welgestelde familie uit te leveren aan Zuid-Afrika voor corruptiezaak met ex-president

Een rechtbank in de Verenigde Arabische Emiraten heeft een stokje gestoken voor de uitlevering van twee broers uit de welvarende familie Gupta aan Zuid-Afrika. Dat meldt de Zuid-Afrikaanse regering. De broers zijn verwikkeld in een omvangrijke corruptiezaak in Zuid-Afrika, waarbij ook de voormalige president Jacob Zuma betrokken is.

jvh
Bron: BELGA

De Zuid-Afrikaanse minister van Justitie Ronald Lamola verklaarde dat de regering donderdagavond werd geïnformeerd over de beslissing van een rechtbank in Dubai om de uitlevering van de broers, die in juni in die stad werden opgepakt, niet toe te staan.

Zuid-Afrika wil Atul en Rajesh Gupta al jaren voor de rechter brengen. De welvarende zakenlieden van Indiase oorsprong zijn de meest gezochte verdachten in het land. Ze worden ervan beschuldigd de Zuid-Afrikaanse staatskas te hebben geplunderd met medeplichtigheid van ex-president Zuma, tijdens zijn bewind van 2009 tot 2018. Door hun nauwe band met Zuma zou de Gupta-familie bovendien aan politieke invloed gewonnen hebben op elk niveau van de Zuid-Afrikaanse regering.

Eerder hadden de Verenigde Arabische Emiraten nog gezegd de laatste hand te leggen aan de uitlevering van de twee broers, die zelf net als de voormalige Zuid-Afrikaanse president ontkennen iets verkeerds te hebben gedaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer