Mike Pence getuigt tegen Donald Trump: “Kan absolute gamechanger zijn”

De voormalige Amerikaanse vicepresident Mike Pence werd opgeroepen om te getuigen tegen gewezen president Donald Trump. Hij gaat hiertegen niet in beroep. Amerika-correspondent Dominique Dewitte lichtte aan Business AM toe wat er aan de hand is.


Beluister hier het volledige interview:


Waarom is dit belangrijk?

Voor het eerst in de geschiedenis wordt een zittende of voormalige Amerikaanse president strafrechtelijk vervolgd.

De essentie: Mike Pence heeft verkondigd dat hij onder ede wil getuigen voor een jury die de aanval op het Capitool op 6 januari 2021 onderzoekt.

  • “Het is opmerkelijk dat hij nu gaat getuigen. Waarom doet hij dat? Hij heeft garanties gekregen dat hij over zijn rol als voorzitter van de Senaat op die dag niet ondervraagd zal worden”, vertelt Dominique. “Hij zal dus enkel spreken over wat zijn baas Donald Trump en hijzelf die dag, en ook in de dagen voorafgaand, hebben besproken. En dat gaat dus uiteraard over Trumps vermeende pogingen om de verkiezingsresultaten te annuleren.”

Gamechanger

  • Als rechterhand van Trump voor vier jaar lang, weet hij best veel. “Tussen de verkiezingsuitslag en 6 januari liggen er twee à drie maanden waarin Trump verschillende mensen van zijn inner circle warm maakte voor het idee dat alles gestolen was. Pence heeft daar al over geschreven in zijn boek So help me God”, klinkt het.
    • Daarin zou staan dat Trump Pence heeft gewaarschuwd dat als hij die verkiezingsuitslag niet zou annuleren, hij de geschiedenis zou ingaan als een zwakkeling.
    • “Het is de bedoeling nu om te weten te komen wat die gesprekken geweest zijn. Wat is daar juist gezegd geweest op die bewuste dag?”
  • Het zou een absolute gamechanger kunnen zijn voor Trump, omdat het voor het eerst is dat iemand uit zijn inner circle van op dat niveau echt gaat vertellen wat Trump die dag zei en deed.
    • “Trump kan proberen om Pence’s getuigenis te verhinderen. Hij heeft dat al een aantal keer gedaan met andere getuigen door beroep aan te tekenen, maar heeft daar altijd bot gevangen. De rechters hebben altijd de procureur gevolgd en niet de verdediging.”

Presidentskandidaat

De vraag: Aangezien Mike Pence ook een presidentskandidaat is, zal hij dan wel het achterste van zijn tong laten zien? Veel Trump-volgers zijn nog boos op hem.

  • “Ik denk dat je Pence vooral moet situeren in de evangelische hoek. Hij is een man met veel credibiliteit. Iemand die zich altijd loyaal heeft opgesteld ten opzichte van Trump en op een gegeven moment toch heeft gezegd ‘Kijk, wat mijn baas mij vraagt, wil ik niet doen omdat dat tegen de grondwet ingaan.’ Maar je mag ook niet vergeten dat Pence recent de verdediging van Trump heeft opgenomen in de zaak rond Stormy Daniëls waar Trump eerder deze week voor gearresteerd werd”, weet Dominique. “Het is wel een man van zijn woord.”
  • Pence heeft een grote aanhang bij het evangelische kiespubliek. “Veel van die mensen keren zich nu van Trump af omdat hij de diepgelovige Pense onfatsoenlijk heeft behandeld. Interessant is ook dat Pence regelmatig zegt dat hij altijd voor Donald Trump zal blijven bidden”, besluit hij.

(as)

Meer