Paaseitjes voor je hond? Geen goed idee

Het paasweekend staat voor de deur. Dat betekent heel wat chocolade in alle vormen. Maar hou het voor jezelf en de kinderen en geef zeker geen chocolade aan je hond. Een halve reep chocolade kan je hond al doden. 

Honden zijn vaak verzot op chocolade, ze zullen dus maar wat blij zijn met al die paaseitjes en paashazen dit weekend. Maar let op, want chocolade is giftig voor honden. Honden zijn erg gevoelig voor chocolade en wel voor de stof theobromine die in cacao zit.

De stof zorgt voor de bittere smaak in cacao en chocolade en zit vooral in donkere chocolade. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine er in zit en hoe gevaarlijker voor de hond. In witte chocolade zit amper theobromine. 

Rusteloos, braken en hartritmestoornissen

Theobromine stimuleert het centrale zenuwstelsel en de hartspier. En net daar is je hond zo gevoelig voor. De één al meer dan de ander. Je hond kan enkele uren na het eten van chocolade rusteloos worden. Hij kan ook gaan braken, veel plassen en diarree krijgen. De symptomen kunnen erger worden, je hond kan epileptische aanvallen en hartritmestoornissen krijgen. Het kan fataal aflopen.

Heeft je hond (veel) donkere chocolade of melkchocolade gegeten? Verwittig dan de dierenarts. Op de website van het antigifcentrum kan je lezen in welke specifieke gevallen je naar de dierenarts moet bellen. 

Ook peperkoek, druiven en uien zijn gevaarlijk voor je hond

Niet alleen chocolade is giftig voor honden. Ook andere zoetigheden kunnen gevaarlijk zijn. En dat heeft dan weer te maken met de zoetstof xylitol. Dat is perfect eetbaar voor mensen, maar voor honden is het gevaarlijk. De stof zit soms in peperkoek, pindakaas of kauwgom.

Bij de inname van xylotol kan de bloedsuikerspiegel fors dalen en is er kans op acute leverschade. Dit wordt bij dieren ook wel een zoetstofvergiftiging genoemd.

Heel wat voedingsmiddelen zijn gevaarlijk voor een hond: ook druiven, rozijnen en krenten, paddenstoelen (champignons), alliumsoorten (uien, knoflook, bieslook en prei), noten, avocado en producten met cafeïne.

Vaak staat op de verpakking van voedsel dat het niet geschikt is voor dieren. Onthoud vooral dat het nooit een goed idee is om je hond te belonen met mensensnoepjes. 

Meest gelezen