© Gil Plaquet

Ziekenhuis aan Rooienberg in Duffel gaat tegen de vlakte

Campus Rooienberg van het AZ Sint-Maarten in Duffel gaat op termijn tegen de vlakte. Voor een toekomstige herbestemming van de site liggen alle opties nog open.

Sven Van Haezendonck

In het najaar van 2018 is het ziekenhuis in Duffel een van de drie campussen die wordt ontruimd en verhuist naar de nieuwbouw langs de R6 in Mechelen. In Duffel hadden ze lange tijd gehoopt dat er nog iets zou overblijven van het voormalige Sint-Nobertusziekenhuis, maar dat is dus niet het geval.

“Het is ondertussen beslist dat wij het ziekenhuis gaan afbreken”, zegt algemeen directeur Jan Ennekens van het AZ Sint-Maarten. Daarmee komt een einde aan het markant stukje geschiedenis in de gemeente. De oudste delen van het ziekenhuis zijn zo’n zestig jaar oud, de meest recente dateren uit de jaren negentig.

Mogelijk zorgfunctie

Wat er in de plaats komt, is nog niet uitgemaakt. “We proberen natuurlijk in de eerste plaats aan een zorgfunctie te denken, maar dat zal dan gebeuren in een nieuwbouw”, vertelt Ennekens. Tot de opties behoren een woonzorgcentrum of een uitbreiding van het psychiatrisch centrum. Dat is alvast waar het gemeentebestuur op hoopt.

De directeur benadrukt wel dat de sloop van het bestaande gebouw nog niet voor morgen is. “We gaan daar niet weg om het de dag nadien af te breken. "Wij hebben daar een dienst radiotherapie. Dus je kan daar niet zomaar woningen bouwen. De campus moet een tijd onaangeroerd blijven vooraleer er iets kan gebeuren. Zoiets hangt af van de metingen op dat moment, maar we spreken over hoogstens twee tot drie jaar”, zegt Jan Ennekens nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER