foto Stad Gent - simulatie van de heraanleg in de Kortrijksepoortstraat

Groep van 100 buurtbewoners dreigt met stappen tegen stad Gent als heraanleg tramlijn 1 doorgaat

In Gent dreigen buurtbewoners met juridische stappen tegen de heraanleg van de drukke tramlijn 1 in de Nederkouter en de Kortrijksepoortstraat. De Lijn en de stad voorzien daar bredere en toegankelijkere perrons, tientallen parkeerplaatsen moeten er verdwijnen. Zo'n 100 buurtbewoners vinden dat er niet genoeg naar hen geluisterd wordt, ze dreigen nu met acties. 

De stad Gent en De Lijn plannen een heraanleg van de drukke tramlijn 1. Dat is de tramlijn die het winkelcentrum van de stad met het Sint-Pietersstation verbindt. Er zijn al lang plannen om het traject aan te pakken. Het moet ervoor zorgen dat de tramperrons er breder en toegankelijker kunnen worden, ook de staat van de tramsporen zelf zou zo aangepakt kunnen worden. Het moet er ook voor zorgen dat de tram meer ruimte krijgt en niet gehinderd wordt door (slecht)geparkeerde wagens. Het ontwerp botst op protest bij een groep buurtbewoners uit de Nederkouter en de Kortrijksepoortstraat. Zij vragen nu om nieuw overleg om de plannen er bij te sturen. Als dat niet gebeurt, dreigen ze met acties, zelfs juridische. 

"Er zijn amper twee zogenaamde inloopmomenten geweest waarop we als buurtbewoner opmerkingen konden geven op de plannen. We zijn vooral bezorgd over de vele parkeerplaatsen die hier dreigen te verdwijnen. Tijdens de gesprekken met de betrokken partijen werd al snel duidelijk dat er weinig of niet naar ons geluisterd zou worden. Alles lijkt al in steen gebeiteld. De stad loopt netjes aan het handje van De Lijn", zegt iemand van het buurtcomité. "We vragen dat iedereen de dogma's loslaat en ook echte inspraak toelaat", klinkt het. "We willen ook een aangename straat, maar niet zomaar." 

Bezwaren en rechtszaken

De stad moet nog een vergunning voor de werken indienen, en die moet ook nog goedgekeurd worden. De voorziene timing om te starten is volgend jaar. De buurtbewoners geven alvast aan dat het voor hen niet zo vlot zal kunnen. "We gaan massaal bezwaren indienen tegen de vergunning als het ontwerp niet verandert. Als het nodig is, betwisten we de vergunning zelfs nog verder", stelt het buurtcomité. 

De buurtbewoners beraden zich over een rechtsgang. "We denken na over een procedure bij de Raad van State. We hopen eigenlijk dat het allemaal niet nodig is en dat we er met overleg uit kunnen komen. Als het niet lukt, is dat ons plan B. We reiken vooral de hand naar de stad, we hebben het gevoel dat we bij De Lijn sowieso bot zullen vangen." 

"Gebrek aan participatie"

Het is al de derde keer in korte tijd dat bewonersgroepen in Gent klagen over een gebrek aan participatie en met een rechtszaak dreigen of zelfs naar de rechter stappen. In Gentbrugge konden de tegenstanders van het wijkmobiliteitsplan er zo recent nog voor zorgen dat de plannen er maanden uitgesteld werden. In Zwijnaarde dagen buurtbewoners de stad volgende week voor de rechter over het circulatieplan daar. In het centrum loopt het zo'n vaart nog niet. "We steken de hand uit voor écht overleg." Het buurtcomité heeft intussen een brief gestuurd aan alle gemeenteraadsleden in Gent om het dossier ook daar op de agenda te krijgen. 

Meest gelezen