Hoe herken je dat je frituurvet slecht is? En hoe vaak moet je dat vervangen?
Van frietjes en bitterballen tot kroketten. Vrijdag is voor velen de dag bij uitstek om te frituren. Maar wanneer is het frituurvet waarin je bakt aan vervaging toe? En hoe merk je dat? Bernard Lefèvre van het Nationaal Verbond van Frituristen legt uit wat de meest gemaakte fout is bij het bakken en geeft nuttige tips: “Bak niet te veel tegelijk.”
“Hoe lang je frituurvet of frituurolie meegaat, is afhankelijk van verschillende factoren”, steekt Bernard Lefèvre van wal. Hij is voorzitter van het Nationaal Verbond van Frituristen. “Het is misschien een beetje vies, maar ik vergelijk het graag met een gevuld bad dat je meermaals na elkaar zou gebruiken”, lacht hij. “Daarbij zou je ook op zijn minst nagaan hoe vaak het al is gebruikt, en wie erin is geweest.”
Is het vet stroperig of zie je grote luchtbellen, doe het dan meteen weg.
“Als je twijfelt, adviseer ik om eerst een broodkorstje in het vet te bakken. Proeft het zurig of ranzig? Dan weet je dat je je vet moet verversen. Als je onmiddellijk ziet dat je vet stroperig is en voor grote luchtbellen zorgt, doe je het beter meteen weg. Dan is het meestal al te laat.”
Lees verder onder de foto.
Waar moet je op letten?
“Een eerste belangrijk element is de temperatuur waarin je bakt. Als je iets te heet frituurt, zal je vet verbranden. Ik raad daarom aan om niet boven een temperatuur van 170 graden te frituren. Doe je dat toch? Dan gaat je vet niet alleen minder lang mee, maar loop je ook het risico dat je frieten of kroketten donker zullen verkleuren.”
Verder is het cruciaal om in de gaten te houden wát je precies bakt. “Als je snacks zoals vleeskroketten of bitterballen frituurt, komen er stukjes paneermeel los. Die kleinere korreltjes blijven doorbakken, en worden na een tijd pikzwart. Iets wat de houdbaarheid van je vet echt niet ten goede komt. Als je dus regelmatig kroketten bakt, raad ik aan om je vet sneller te vervangen dan bij frieten. Daarbij is het ook een aanrader om na het bakken te filteren. Al is dat bij een particulier niet altijd even gemakkelijk.”
De meest gemaakte fout
Naast de temperatuur en de soort snack speelt ook de tijd tussen het aantal bakbeurten een essentiële rol. “Dat is iets dat veel mensen niet weten, maar vet en olie gaan net zoals boter reageren op lucht. Hoe langer je het eraan blootstelt, hoe meer het gaat oxideren. Als je je vet lang laat staan, zal het dus zuur en ranzig worden. Het is daarom ook noodzakelijk dat je het vet regelmatig ververst, ook al gebruik je het maar één keer per maand.”
Bij particulieren ziet vet meer af dan bij frituristen, vooral omdat zij meer diepvriesproducten gebruiken en ook vaak in te grote hoeveelheden.
Ook het aantal bakbeurten zelf mag je niet uit het oog verliezen. “Bij particulieren ziet vet meer af dan bij frituristen. Dat komt onder andere omdat zij diepvriesproducten gebruiken, en ook vaak in te grote hoeveelheden. Die zijn ijskoud, waardoor het vet veel meer moeite moet doen om op temperatuur te komen. Het is dus echt belangrijk dat je bijhoudt hoeveel keer je iets hebt gebakken, om zo slecht vet te voorkomen.”
“Als een gezin echt elke week diepvriesfrietjes bakt, zou ik aanraden om het frituurvet na zes tot acht keer te vervangen. Ben je meer een fan van kroketten? Dan adviseer ik om het vet na drie of vier keer te verversen. En open zeker niet de zak kroketten boven de friteuse, want dan zal er nog meer paneermeel in het vet belanden. Let er daarnaast altijd op dat je niet te veel frieten of kroketten tegelijkertijd bakt. Anders gaat het vet te veel moeite moeten doen om de temperatuur stabiel te houden en zo sneller slecht worden.”
Gaat duurder frituurvet langer mee?
En blijft het ene vet dan langer goed dan het andere? “Zorg vooral dat je altijd een vet of olie gebruikt die tegen een hoge temperatuur kan”, aldus Lefèvre. “Op plantaardige basis is dat bijvoorbeeld arachideolie, zonnebloemolie of koolzaadolie. Op dierlijke basis is dat rundvet. Welke je precies neemt, maakt niet zoveel uit. Al deze soorten zijn geschikt om mee te frituren. De grootste reden om een voorkeur te hebben, is vooral de smaak. Sommige mensen verkiezen een vleessmaak in hun frieten, terwijl anderen meer fan zijn van plantaardige producten omwille van het dierenwelzijn. Dat is echt een persoonlijke keuze.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
-
Spaargids.be
Zo spaar je jaarlijks ruim 1.000 euro uit dankzij één aanpassing in je werkroutine
Telkens dezelfde broodjeszaak of saladebar dichtbij je werk opzoeken is handig, maar het kost wel wat. Hoeveel geld kun jij besparen door je eigen boterhammen mee te nemen? En hoe spaar of investeer je die extra centen slim? Spaargids.be gaat het na. -
Livios
Vermenigvuldig je energie zónder er extra voor te moeten betalen: met dit toestel kan het
Een warmtepompboiler is een duurzaam alternatief voor een elektrische boiler. Je verbruikt er drie tot vier keer minder energie mee. Ook op ecologisch vlak ben je ermee gebaat: hij stoot tot de helft minder CO2 uit dan een elektrische boiler. Bouwsite Livios legt alles uit over de werking, prijs, premies en terugverdientijd. -
-
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
-
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
Denk je dat BV’s constant op hun lijn letten? Je zou hun bestelling bij de frituur eens moeten zien. Tien BV’s verklappen ons hoe zij hun frietjes het liefste eten. Van de beste garnaalkroket van het land tot een monsterbestelling van 30 euro omdat die met een mooi extraatje komt. Maar Christoff? Die spant de kroon. “Sinds mijn eerste frituurbezoek is mijn bestelling nooit meer veranderd.” -
PREMIUM
De 7 suggesties van chef Dominique Persoone: “De Libanese keuken is héél vriendelijk voor je budget”
Dominique Persoone roert zelf graag in de potten, maar schuift minstens even graag zijn voeten onder tafel in een goed restaurant. Maar waar doet hij dat het liefst? De chef tipt zijn zeven favoriete eetadressen. En opvallend: de chocolatier bestelt zelden een dessert. “Nu ik chocolatier ben, wil ik na de werkuren een goed stuk vlees en stevige, hartige gerechten.” -
Independer
Alarmsysteem in je woning? Vraag dan korting aan je verzekeraar
-
PREMIUM
Is het echt gezonder om brood eerst in te vriezen en pas na het ontdooien op te eten? En wat doet het met je lichaam?
-
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
Vier op de tien werknemers in de Vlaamse horeca is volgens Horeca Vlaanderen op zoek naar meer balans tussen werk en privé. “En dat kan ook écht”, getuigt chef Ben Jacobs die naar Denemarken verhuisde om in het vijfde beste restaurant ter wereld te gaan werken. Wat kan de Belgische horeca leren van de Denen? Hij vertelt zijn verhaal en Jonas Kellens van Dim Dining (*) en Mathias De Caluwe van Horeca Vlaanderen leggen uit wat we hier ook kunnen doen. “Maar er is een addertje.” -
PREMIUM
“Na 6 maanden diëten was ik al 20 kilo kwijt, maar daar bleef het niet bij”: Martine en Sander vertellen waarom zij nooit meer op dieet gaan
Er zijn tal van diëten die snel of duurzaam gewichtsverlies beloven, maar toch verloopt dat niet altijd zoals verhoopt. Martine (56) en Sander (24) vertellen naar aanleiding van anti-dieetdag wat zij probeerden, hoe ze merkten dat het verkeerd liep en wanneer ze besloten om het anders aan te pakken. Diëtiste Sanne Mouha geeft hen advies: “Extreem diëten en te hard sporten kan leiden tot grote voedingstekorten.” -
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven