Laagste aantal asielaanvragen in juli sinds 2008

© BELGA

Het aantal eerste asielaanvragen is in juli teruggevallen tot 1.084, het laagste cijfer sinds 2008. Vorig jaar kwamen er in juli nog 3.137 aanvragen binnen, blijkt uit cijfers van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Er was wel een stijging van het aantal Turkse asielzoekers te merken.

Het aantal eerste aanvragen is hoger dan in juni, toen er 790 eerste aanvragen werden ingediend, maar dat wordt verklaard door het effect van de zomer. Die maakt het onder meer makkelijker om een oversteek per boot te wagen.

Vergeleken met onze buurlanden is het aantal nieuwe asielaanvragen erg gematigd, laat Francken weten. Zo heeft Duitsland alleen al vorige week 17.464 asielaanvragen geregistreerd, Italië 2.204, Oostenrijk 698 en Zweden 482.

Wat nationaliteiten betreft is er een stijging te zien van het aantal aanvragen uit Turkije. In de eerste jaarhelft kwamen er al 179 binnen en het cijfer voor juli lag 94 procent hoger dan dat van juni. Volgens Francken is het evenwel te vroeg om een link te leggen met de staatsgreep, die pas midden juli plaatsvond. De echte gevolgen daarvan zullen pas volgende maand te zien zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen