Op paasmaandag zijn er traditioneel de Stroopfeesten in Borgloon.© Tom Palmaers

Op paasmaandag Stroopfeesten in Borgloon: voor het eerst boerenmarkt en bloesemparkings mét stewards

Borgloon -

Borgloon trapt maandag het toeristisch bloesemseizoen op gang met de traditionele Stroopfeesten. Nieuw is een echte Haspengouwse boerenmarkt waar toeristen al het lekkers van de gouw kunnen ontdekken. Jonge stewards tonen de toeristen alvast de weg vanaf de bloesemparkings.

Rudi De Cock

Traditioneel zijn er in Borgloon Stroopfeesten op tweede paasdag. “De Lonenaren en de toeristen zullen naast de vele activiteiten en workshops getrakteerd worden op een primeur: een Haspengouwse boerenmarkt”, vertelt schepen van Toerisme Loes Ory (Open Vld-Stroop). “Tientallen standhouders bieden enkel lokale producten aan, de korte keten van eten en drinken, zeg maar. Het wordt meteen een try-out voor een permanente wekelijkse boerenmarkt die aansluit op de beleving en het doe-toerisme dat Borgloon typeert. Particulieren, de horeca en bij uitbreiding Limburg en Vlaanderen zullen er korte keten en streekgebonden lekkers kunnen kopen of online bestellen via een app en hun pakketten kunnen afhalen.”

Stewards

Bloesemtoeristen zorgden in het verleden ook al eens voor wrevel bij inwoners of landbouwers. “We hebben daarom de afgelopen jaren ingezet op een betere verstandhouding en hebben ervoor gezorgd dat er minder overlast door foutparkeerders is. Auto’s worden naar één van de grote bloesemparkings rondom onze stad geleid, op wandelafstand van de stroopfabriek, het doorkijkkerkje, de historische binnenstad, Helshoven en Grootloon. Dat zijn mooie en veilige parkings die bovendien ook helemaal gratis zijn. We zetten daar stewards in: jongeren, jobstudenten, die een opleiding hebben gekregen om toeristen vlot te woord te staan en hen wegwijs te maken in het aanbod en de locaties van onze hotspots.”

Stewards staan klaar om toeristen de weg te wijzen.© rudc

Dat Borgloon in trek is bij toeristen blijkt ook uit de cijfers. “De voorbije week hebben zich al 1.500 bezoekers gemeld op het toeristisch centrum, evenveel als in de ganse maand april van 2022. De begeleide bezoeken zitten goed vol. En elk jaar duurt het toeristisch seizoen langer en langer. Het wordt hoogseizoen tot weken na de grote vakantie”, zegt Ory.

© Geert Van de Velde

LEES OOK. Graven van Loon komen terug

Graven van Loon

© Tom Palmaers

De komende jaren bouwt Borgloon verder aan het toerisme met onder meer de Fruitroute, samen met de provincie, en het belevingscentrum De Graven van Loon. “De omgevingswerken zijn gestart en de aanbestedingsprocedures lopen. In de lente van 2024 zal het belevingscentrum de deuren openen. De Deputatie geeft een erfgoedinvesteringssubsidie van ruim 1,5 miljoen euro aan het project. We gaan daarmee het rijke verleden van Borgloon, het graafschap Loon en de provincie Limburg ontsluiten voor het brede publiek. Bovendien wordt de waardevolle historische site met de middeleeuwse begijnhofkapel en de neogotische kapel geherwaardeerd door een doorgedreven restauratie, herbestemming en herinrichting.” De stad Borgloon haalde ook een mooi project binnen van Toerisme Vlaanderen om van de Sala (de onthaalruimte van het belevingscentrum van de Graven van Loon, nvdr.) een wandelportaal en een digitaal toeristisch onthaalpunt te maken.

LEES OOK. Start aanleg Fruitroute door Haspengouw: “Limburg moet koploper fietstoerisme blijven”

Ook de werken voor de aanleg van de Fruitroute zijn volop bezig. Die werken omvatten een fietsroute, de aanleg van het stationsplein en van het landschap rond de stroopfabriek. Het fietspunt aan de stroopfabriek, de wandelroutes naar de Graven van Loon en het historisch aanbod in het stadscentrum met de Sint-Odulphuskerk worden duurzaam verankerd.

Het Odiliaschrijn© Geert Van de Velde

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer