Archiefbeeld uit 2010

Braziliaanse president wil dat Zelenski de Krim afstaat aan Rusland, maar Oekraïne weigert

De Braziliaanse president Lula da Silva vindt dat de Oekraïense president Volodimir Zelenski de Krim moet opgeven als hij een einde wil maken aan de oorlog. Dat zei hij tijdens een persbijeenkomst. "Zelenski kan toch ook niet alles willen", zo sprak hij. "De wereld heeft nood aan rust. We moeten een oplossing vinden." Oekraïne reageert dat het land de Krim niet zomaar wil opgeven.

Als het van de Braziliaanse president da Silva afhangt, is de oplossing voor het conflict in Oekraïne eenvoudig. Oekraïne moet de Krim, het schiereiland dat Rusland in 2014 annexeerde, opgeven. Alleen dan zijn volgens de president vredesgesprekken mogelijk. "Zelenski kan ook niet alles willen", vervolgde hij. "De wereld heeft rust nodig... We moeten een oplossing vinden."

Het is niet de eerste keer dat de Braziliaanse president een voorstel doet om een oplossing te vinden voor het gewapend conflict. In januari dit jaar deed hij dat ook al eens. Het voorstel bleef echter erg vaag: een hele groep landen zou moeten bemiddelen in het conflict. Toch wil de president het voorstel volgende week in Peking presenteren aan zijn ambtsgenoot Xi Jinping. Da Silva is, naar eigen zeggen, erg zelfverzekerd over de slaagkansen van het project. 

De Braziliaans-Russische relatie

Rusland en Brazilië hebben relatief sterke bilaterale relaties. Lula's belangrijkste adviseur voor internationale zaken, Celso Amorim, ontmoette eind maart in Moskou Vladimir Poetin en de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov. Lavrov wordt op 17 april ook in Brazilië verwacht. 

Op politiek gebied hebben de twee landen elkaar vaak ondersteund op internationale fora, zoals de VN-Veiligheidsraad en de BRICS-groep (een alliantie van Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika).

De relatie tussen de twee landen kwam de laatste jaren wel onder druk te staan doordat Brazilië kritiek uitte op de annexatie van de Krim. In februari 2022 stemde Brazilië ook voor een ontwerp-resolutie van de Algemene Vergadering van de VN waarin de Russische invasie van Oekraïne wordt veroordeeld.

Voorlopig weigert Oekraïne met Moskou te onderhandelen zonder dat de Russische troepen zich terugtrekken van het Oekraïense grondgebied, inclusief de Krim. "Er is geen enkele reden die het afgeven van zelfs maar één centimeter Oekraïens grondgebied rechtvaardigt", schreef de woordvoerder van de Oekraïense diplomatie, Oleg Nikolenko, op Facebook. 

Hij benadrukte wel dat hij "de inspanningen van de Braziliaanse president waardeert om een ​​manier te vinden om de Russische agressie een halt toe te roepen".

Meest gelezen