Represented by ZUMA Press, Inc.

"Regering zet bewust homo-ouders in slecht daglicht": wat is er aan de hand in Italië?

De laatste weken woedt er een hevige discussie in Italië over homo- en lesbische koppels met kinderen. Als twee vrouwen via een zaaddonor of twee mannen via draagmoederschap samen een kindje hebben, kan enkel de biologische ouder erkend worden. Europa wil dat Italië dit aanpast, zodat beide ouders erkend kunnen worden, maar Italië weigert. Wat is er aan de hand? 

Wat is de wetgeving op dit moment?

In Italië is er geen homohuwelijk, maar sinds 2016 bestaat er wel een "geregistreerd partnerschap". Dat is hetzelfde als een burgerlijk huwelijk met uitzondering dat er geen regels in opgenomen zijn voor de adoptie van het kind van de biologische ouder door de niet-biologische partner.

Concreet wil dat zeggen dat bijvoorbeeld een kind van twee vaders dat via draagmoederschap ter wereld is gekomen, in Italië op papier maar één ouder kan hebben. 

Veel homo- en lesbische koppels hebben een probleem met deze regelgeving, vertelt Italië-correspondent Andrea Vreede in "De wereld vandaag" op Radio 1: "Veel koppels zijn naar de rechter gegaan en hebben geprobeerd om de erkenning van de tweede ouder af te dwingen." 

Er wordt naar deze koppels geluisterd, want het grondwettelijk hof van Italië heeft al meerdere malen aan het parlement gevraagd om wetgeving te maken voor deze kinderen. De Europese Unie sluit zich hierbij aan en vraagt nu ook om de wetgeving aan te passen zodat beide ouders officieel erkend kunnen worden. Italië weigert om de wetgeving aan te passen.

Waarom wil Italië de wetgeving niet aanpassen?

De Italiaanse regering van Giorgia Meloni wil geen inmenging van de Europese Unie over sociale wetgeving. Daarnaast speelt de ideologie van de huidige Italiaanse regering ook een belangrijke rol volgens Vreede.

"We hebben nu een rechts-radicale regering en zij vinden überhaupt dat homo-ouderschap iets verschrikkelijk is", zegt de correspondent. "De regering blaast deze discussie nu op voor propagandistische redenen, ze willen een zo negatief mogelijk beeld scheppen van homo's die kinderen krijgen."

De regering wil een zo negatief mogelijk beeld scheppen van homo's die kinderen krijgen

Italië-correspondent Andrea Vreede

De vraag van de Europese Unie om de wetgeving aan te passen, wordt nu ook gebruikt door de rechts-radicale regering om een totaal ander onderwerp op tafel te gooien: ze willen draagmoederschap in vraag stellen.

"Volgens de Italiaanse regering hebben we hier te maken met baarmoeders die gekocht worden, vrouwen die uitgebuit worden. Hun narratief is: 'wij zijn tegen mannen die vrouwen dwingen om kinderen te maken'. Eigenlijk is het een heel ideologische identitaire strijd geworden", schetst Vreede.

Hoe hard leeft deze discussie in Italië?

In de praktijk heeft deze kwestie betrekking op duizenden kinderen in Italië. "Dat is veel, maar ook niet gigantisch", zegt Vreede. Desondanks zijn er al wel veel demonstraties geweest. Er zijn al meerdere peilingen gehouden en daaruit blijkt dat een kleine meerderheid van de bevraagde mensen voor de erkenning van beide ouders is. 

Al zijn er ook mensen die heel hevig tegen die erkenning zijn, zegt Vreede: "Er zijn heel veel mensen die heel boos reageren wanneer je dit op tafel gooit en dat komt ook omdat er intussen veel misinformatie over dit onderwerp verspreid is."

BELUISTER hier het gesprek met correspondente Andrea Vreede

Meest gelezen