© BELGA

Ook Antwerpse moskee in vizier van Homans

Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) heeft herhaald dat ze alle door Diyanet beheerde moskeeën kritisch volgt. Dat zijn er naast de Fatih-moskee in Beringen nog twaalf, waarvan één in Antwerpen.

dh, svw

Het Turkse ministerie van Religieuze Zaken Diyanet financiert de moskeeën en stuurt er imams naartoe. In Antwerpen heeft Diyanet vier moskeeën, waarvan er één, Mehmet Akif Camii in de Dendermondsestraat, erkend is. Een tweede, Selimiye Camii in Berchem, heeft een vraag tot erkenning lopen.

De eerste moskee riskeert dus ook zijn erkenning te verliezen, aangezien de Staatsveiligheid stelt dat Diyanet aan politiek en polarisering doet. Al blies Homans gisteren wel warm en koud: pas als nieuwe elementen over individuele moskeeën opduiken, zal ze ingrijpen. En – tot haar spijt – lijkt de Staatsveiligheid niet bezig te zijn met dergelijke dossiers.

Duidelijk is dat de moskeeën ook zonder Vlaamse subsidies gewoon verder functioneren. “Het financiële speelt inderdaad niet zo’n rol”, zegt Seçmen Akbas van de Turkse socioculturele vereniging Meva. “Maar zo’n erkenning is belangrijk. Wij betalen hier ook belastingen, wij willen erbij horen en geen tweederangsburgers zijn.” Akbas bestrijdt dat in moskeeën aan politiek gedaan wordt. “Moskeeën zijn er om te bidden. In de ontmoetingsplaatsen eromheen wordt wel veel gediscussieerd. Mag dat misschien? De mensen zijn er daar absoluut niet op uit om spanningen op te drijven.” De moskeebesturen menen volgens Akbas dat Homans zich alleen maar wil profileren op kap van de moslims.

Aanleiding

Homans besliste vorige week “op basis van een rapport van de Staatsveiligheid” om de erkenning van de Fatih-moskee in Beringen – de op een na grootste van het land – in te trekken. Maar de conclusies van Homans had de Staatsveiligheid naar eigen zeggen “nooit zelf getrokken”. Dat ze zo meegesleurd werden in een politiek statement van Homans, is voor de Staatsveiligheid meer dan een brug te ver.

Die conclusie én de gretigheid waarmee Homans haar beslissing in de media bracht, is ook voor CD&V en Open Vld het signaal dat het zo niet verder kan.

LEES OOK. Homans: “Als men in Beringen geregeld geconfronteerd wordt met rellen, waarom komt men dan nu zo uit de lucht gevallen?”

STANDPUNT. “De moskeeën kunnen gewoon blijven functioneren. En Erdogan kan zijn ding blijven doen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER