Delhaize stuurt deurwaarders naar gesloten winkels om opening af te dwingen: “Provocatie van de directie”

Delhaize heeft zaterdag deurwaarders gestuurd naar een tiental winkels waar de vakbonden de deuren gesloten hielden. Van de 60 (van in totaal 128) Delhaize-winkels die zaterdagochtend gesloten waren, is dat enkele uren later bijgevolg nog maar het geval in 48 vestigingen, waarvan 7 in Vlaanderen.

jvh
Bron: BELGA

Delhaize had vrijdag al laten weten dat het al het mogelijke zou doen om de winkels en het distributiecentrum open te houden tijdens het paasweekend, een belangrijke periode voor de supermarktketen. Het is namelijk een verlengd feestweekend, waarin traditioneel veel omzet wordt gedraaid. Naar verwachting zouden de vakbonden die omstandigheden aangrijpen om opnieuw op grote schaal actie te voeren. “Het wordt een flauw weekend voor Delhaize”, voorspelde een vakbondsman.

Vrijdag zette Delhaize alvast deurwaarders in aan winkels in Aalst en Ledeberg (Gent), en ook zaterdag stuurde het bedrijf deurwaarders op pad om de opening te vorderen. Volgens het bedrijf gaat het enkel om winkels waar een meerderheid van de werknemers wel degelijk wil werken, maar waar dat verhinderd wordt door een kleinere groep stakers.

In Aalst ging die vordering op bevel van de rechtbank van Dendermonde bijvoorbeeld gepaard met de komst van een gerechtsdeurwaarder, de HR-verantwoordelijke van Delhaize, en twee politiecombi’s. De aanwezige vakbonds- en personeelsleden werden er aangemaand om de versperringen aan de parking weg te halen.

Zaterdagmiddag werden aan een goed tiental van de 60 gesloten winkels stakingspiketten opgebroken. Omstreeks 13 uur heeft Delhaize het over 48 winkels die nog gesloten zijn, al geeft woordvoerder Ine Tassignon toe dat het mogelijk is dat de stakers de door deurwaarders geopende winkels even later toch weer sluiten. “Het is een beetje dweilen met een open kraan”, klinkt het.

7 winkels gesloten in Vlaanderen

Zaterdagochtend waren volgens Delhaize 60 winkels gesloten. “Vooral in Wallonië en Brussel”, klonk het, al ging het in Vlaanderen toch ook alweer om 20 winkels. Dat was meer specifiek het geval in de vestigingen in Aalst, Antwerpen (Fruithof, Hippodroom, Hoboken, Merksem), Brasschaat, Brugge (Sint-Kruis, Sint-Pieters), Dendermonde, Deurne, Diest, Eeklo, Gent (Ledeberg, Ster), Hasselt, Izegem, Oostende (Hazegras), Reet, Roeselare, en Sint-Niklaas (Waasland). Rond de middag bleven er nog maar zeven winkels in Vlaanderen gesloten, al is niet duidelijk om welke vestigingen het exact gaat.

“Provocatie van de directie”

“Dit is provocatie van de directie”, reageert vakbondssecretaris Karen Van de Voorde (ABVV-BBTK) op de beslissing van Delhaize om deurwaarders in te schakelen. “In plaats van met oplossingen of voorstellen te komen, moeten we vaststellen dat Delhaize deurwaarders op ons afstuurt. Dit is bijzonder provocerend voor de mensen die hun recht op staking willen uitoefenen.”

Wat dat betekent voor de komende zaterdagen, wanneer de vakbonden ook van plan waren om de deuren dicht te houden? “Dat zullen we moeten zien”, luidt het bij de socialistische en christelijke vakbonden. “Dat hiermee de kous af zou zijn, is ijdele hoop voor Delhaize.”

De vakbonden bij Delhaize voeren al een maand actie, nadat de directie aankondigde om haar 128 winkels in eigen beheer te willen verzelfstandigen. Heel wat winkels hielden uit protest daarop de deuren dicht, maar de actiebereidheid is de voorbije weken wel aan het afzwakken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer