Delhaize stuurt deurwaarders naar gesloten winkels om opening af te dwingen: in onze provincie enkel nog vestiging in Deurne dicht

Delhaize heeft zaterdag deurwaarders gestuurd naar 19 winkels waar de vakbonden de deuren gesloten hielden. “Dit is bijzonder provocerend voor de mensen die hun recht op staking willen uitoefenen”, zegt vakbondssecretaris Karen Van de Voorde (ABVV-BBTK). Zaterdagochtend waren zeven vestigingen in onze provincie nog gesloten, ondertussen is enkel nog de Delhaize op de Herentalsebaan in Deurne nog dicht.

jvh

Het bedrijf had vrijdag al laten weten dat het al het mogelijke zou doen om de winkels en het distributiecentrum open te houden tijdens het paasweekend, een belangrijke periode voor de supermarktketen. Het is namelijk een verlengd feestweekend, waarin traditioneel veel omzet wordt gedraaid.

De kans leek dan ook groot dat de vakbonden dat zouden aangrijpen om opnieuw op grote schaal actie te voeren. “Het wordt een flauw weekend voor Delhaize”, voorspelde een vakbondsman vrijdag. Vrijdag zette het bedrijf alvast deurwaarders in aan winkels in Aalst en Ledeberg (Gent).

Een gerechtsdeurwaarder, een getuige, de HR-manager van Delhaize, en twee politiecombi’s kwamen zaterdagochtend ter plaatse, en legden de vakbonden op om de in- en uitgangen van de Delhaize-winkel in Aalst vrij te maken.© Leen De Smedt

LEES OOK. Conflict bij Delhaize escaleert, deze stakers denken niet aan stoppen: “Uitgehuwelijkt voor de juiste prijs”

Deurwaarders naar 19 winkels

Ook zaterdag stuurde Delhaize deurwaarders op pad: inmiddels werden al aan 19 winkels stakingspiketten opgebroken, de winkels in kwestie zijn alweer open. Volgens het bedrijf gaat het telkens om winkels waar een grote groep werknemers wel degelijk wil werken, maar waar dat verhinderd wordt door een kleine groep stakers.

In Aalst ging dat bijvoorbeeld gepaard met de komst van een gerechtsdeurwaarder, de HR-verantwoordelijke van Delhaize, en twee politiecombi’s. De aanwezige vakbonds- en personeelsleden werden er aangemaand om de versperringen aan de parking weg te halen.

Winkel in Deurne gesloten

In onze provincie waren zaterdagochtend nog 7 vestigingen gesloten: Fruithof in Berchem, Hippodroom op het Zuid, Deurne (Herentalsebaan), Hoboken, Merksem, Brasschaat en Reet. Ondertussen is enkel nog de winkel in Deurne gesloten.

In het Waasland zijn ondertussen ook de vestigingen in Dendermonde en Sint-Niklaas weer open.

“Provocatie van de directie”

“Dit is provocatie van de directie”, meent vakbondssecretaris Karen Van de Voorde (ABVV-BBTK). “In plaats van met oplossingen of voorstellen te komen, moeten we vaststellen dat Delhaize deurwaarders op ons afstuurt. Dit is bijzonder provocerend voor de mensen die hun recht op staking willen uitoefenen.”

Wat dat betekent voor de komende zaterdagen, wanneer de vakbonden ook van plan waren om de deuren dicht te houden? “Dat zullen we moeten zien”, luidt het bij de socialistische en christelijke vakbonden. “Dat hiermee de kous af zou zijn, is ijdele hoop voor Delhaize.”

De vakbonden bij Delhaize voeren al een maand actie, nadat de directie aankondigde om haar 128 winkels in eigen beheer te willen verzelfstandigen. Heel wat winkels hielden uit protest daarop de deuren dicht, maar de actiebereidheid is de voorbije weken wel aan het afzwakken.

LEES OOK. Vier zaterdagen na elkaar dicht en toch blijven klanten hun Delhaize trouw: “De charcuterie en het brood zijn hier lekkerder”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER