Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Privéschool van Kanye "Ye" West aangeklaagd: racisme, censuur en elke dag sushi 

De Donda Academy van Kanye "Ye" West is aangeklaagd door twee leerkrachten die ontslagen werden nadat ze de "erbarmelijke situatie" op de school probeerden aan te kaarten. Boeken over zwarte cultuur werden verbannen en leerlingen kregen slechts één maaltijd per dag, namelijk sushi. “Het is net een psychiatrisch ziekenhuis dat wordt geleid door de patiënten", verklaart een van de leerkrachten.

De Amerikaanse rapper Kanye "Ye" West is opnieuw het onderwerp van controverse. Na een mislukte poging tot Amerikaans presidentskandidaat en een schorsing op Twitter omwille van antisemitische uitspraken, is het nu zijn christelijke privéschool "Donda Academy" die in opspraak komt.

In september 2022 opende de rapper Donda Academy, vernoemd naar zijn overleden moeder professor Donda West, in een stadje iets boven Los Angeles. "Donda Academy bereidt studenten voor om de volgende generatie leiders, denkers en vernieuwers te worden door hen een opleiding van wereldklasse te bieden", luidt de missie op de website. Naast basismaterie biedt de school ook vakken aan als wereldtaal, koor en parkour.

Donda Academy in Zuid-Californië
2022 Los Angeles Times

Discriminatie en censuur

Die "opleiding van wereldklasse" blijkt echter allesbehalve realiteit, nu twee leerkrachten hun boekje opendoen over de zorgwekkende situatie op de christelijke school van Ye West. Cecilia Hailey en Chekarey Byers werden begin maart ontslagen, vlak nadat ze hun bezorgdheden geuit hadden bij de schooldirecteur. De twee klagen nu Donda Academy aan wegens racistische discriminatie, arbeidsovertredingen en onterecht ontslag. 

Zo werden de vrouwen, die bovendien de enige Afro-Amerikaanse leerkrachten waren op de Donda school, gediscrimineerd vanwege hun huidskleur. Bovendien werden boeken over de zwarte cultuur volledig verboden, getuigen ze. Er ontbrak ook een disciplinair kader en een structureel lessenplan dat leerkrachten zouden moeten volgen.

Elke dag sushi

De aanklacht doet ook de bizarre omstandigheden uit de doeken waarin leerlingen naar school gingen. De studenten mochten bijvoorbeeld geen eigen eten of drinken meenemen, op water na. Op school kregen ze slechts één maaltijd per dag, en dat was elke dag sushi. “Het is algemeen geweten dat de rapper wekelijks 10.000 dollar spendeerde aan sushi”, staat er in de gerechtelijke documenten.

Er waren geen tafels of stoelen, de kinderen zaten een hele dag op kussens of stonden recht

uit de gerechtelijke documenten

Die sushi moesten de leerlingen ook nog eens op de grond opeten. Er waren geen tafels en stoelen. De kinderen zaten, volgens de getuigenissen, een hele dag lang op kussens of ze stonden recht. Bovendien was er geen schoonmaak- of verplegend personeel.

De beschuldigingen getuigen ook over deuren van klaslokalen die op slot waren waardoor kinderen niet naar buiten konden. Verder mochten de leerlingen alleen zwarte kleren dragen en wie met een kledingstuk van Nike of Adidas naar school kwam, werd naar huis gestuurd. "Het is net een psychiatrisch ziekenhuis dat wordt geleid door de patiënten", verklaarde Byers. De twee vrouwen eisen een schadevergoeding van 1 miljoen dollar.

Meest gelezen