(C)2014 Dirk Annemans, all rights reserved

William Souffreau (76) overleden, bekend van eerste Vlaamse hardrockband Irish Coffee

Aalstenaar William Souffreau is overleden, mede-oprichter van de hardrockgroep Irish Coffee, die al meer dan 50 jaar bestaat. "Souffreau was een hele goeie zanger, een hele goeie gitarist én een hele goeie songwriter," reageert Felix Huybrechts van platenlabel Starman Records, dat postuum nog een plaat van Irish Coffee zal uitbrengen. 

De eerste hardrockband van eigen bodem, zo wordt Irish Coffee genoemd. William Souffreau was een van de oprichters begin jaren 70. Daarvoor zong en speelde hij in allerlei andere bands. Souffreau is nu overleden; hij is net geen 77 jaar oud geworden. Hij was al een tijdje ziek, maar wel nog altijd muzikaal actief.

BEKIJK - Irish Coffee legt aan presentator Zaki uit wat hardrock precies is ("Tienerklanken", 9 mei 1971)

Videospeler inladen...

Bekende nummers van Irish Coffee zijn onder meer “Masterpiece” of “Can’t take it”. Het was de tijd van de hard-, prog- en symfonische rockmuziek; stevig en melodieus tegelijk.

Als Souffreau in Londen had gewoond, dan was hij rock royalty geweest

Felix Huybrechts - Starman Records

"Souffreau was de enige goede Vlaamse hardrockzanger," zegt Felix Huybrechts van platenlabel Starman Records aan VRT NWS. "Goeie zanger, goeie gitarist, goeie songwriter: het was een heel pakket." En ondanks enkele bekende nummers, was de man niet altijd sant in eigen land. "Als de man in Londen had gewoond, dan was hij "rock royalty" geweest."

Na een titelloos debuutalbum en enkele singles stopte de groep Irish Coffee midden jaren 70, maar maakte decennia later meerdere keren een comeback in verschillende bezettingen. In 2015 verscheen het album “When the owl cries” en in 2020 “Heaven”. Irish Coffee werd ook uitgenodigd in de beroemde Duitse tv-show Rock Palast.  

BEKIJK - Tijdens de corona-lockdown speelde Irish Coffee deze nieuwe versie van hun bekendste nummer "Masterpiece":

William Souffreau was ook solo actief - hij maakte een tiental soloplaten -  en zong en speelde bij verschillende andere groepen. Hij bleef als zeventiger actief in de studio en op het podium. 

Postume plaat van Irish Coffee

Recent waren de opnames afgerond van een nieuwe plaat van Irish Coffee. Die zal postuum worden uitgebracht bij Starman Records, zegt Felix Huybrechts, mogelijk in het najaar. Huybrechts had vorige week nog een vergadering met William Souffreau.

Het tv-programma Belpop Bonanza had het enkele jaren geleden over Irish Coffee, en over het feit dat hun debuutplaat een van de zeldzaamste en dus duurste platen is. 

Meest gelezen