Van cannabisbrood tot pikante koffiesiroop: 9 nieuwe foodtrends die bewijzen dat dit jaar lekker spannend zal zijn
Als echte bourgondiërs weten wij, Vlamingen, wat goed en lekker is. Maar wat is er momenteel trendy in onze keukens en restaurants? Wij brengen je up-to-date. Van southern seafood tot exclusieve diners op geheime locaties.
Crazy cocktail
Steeds meer cocktailbars pakken uit met de gekste glazen. Van oversized tot rechtuit bizar. Waarom drinken uit een klassieke tumbler als dat ook kan uit het achterste van een glazen vogeltje?
Vogelglas van Operitacx via amazon.nl - 42,03 euro
Bon Bon van hellemardahl.com - 330 euro
Surrealistisch zoet
Ceci n’est pas une pomme. Surrealisme viert hoogtij in de mode en in interieurdesign. Ons eten kon niet achterblijven. Toprestaurants halen hun innerlijke Magritte boven en maken zoetigheden die er tegelijk surrealistisch en hyperrealistisch uitzien. Zo krijg je als dessert bij Comme Chez Soi in Brussel een appel met shisoblaadjes, en bij driesterrenrestaurant Zilte een bijna levensechte kers als mignardise bij de koffie.
Meer info vind je op commechezsoi.be - zilte.be
Hotsaus voor bij de koffie
De jongste jaren zijn hotsauzen – tja – hot. Je pimpt er je pasta, noedels en pizza’s mee. Maar nu is er ook een om in je koffie of cocktails te doen. De primeur in Europa is voor de Belgische start-up Burni – heet van de naald. Voorlopig kan je het alleen proeven in geselecteerde horeca. Extreem spicy is het niet, het geeft vooral een beetje dat pittige gembergevoel in je drank. Krijgt zeker navolging!
Meer info vind je op instagram.com/burnispicedcoffee
Secret supper clubs
Beleving is al jaren hét buzzword. Ondanks onze budgettaire beperkingen gaan we nu vooral op zoek naar exclusieve ervaringen die lang blijven hangen. Daarin past ook de ‘secret supper club’, die je meer en meer ziet. Het Antwerpse Nala geeft er dit weekend nog een, en wil dat regelmatiger doen. De geheime locatie en dresscode geven ze pas een dag op voorhand prijs.
Meer info vind je op nala.be
Corn ribs
Op TikTok gingen deze ribbetjes van maïs viraal. Ze zijn thuis makkelijk te maken: een maïskolf koken, hem in kwarten snijden, marineren naar keuze en dan alles bakken. Intussen duiken ze hier en daar ook op het menu van restaurants. Wij spotten ze onder meer bij PLANTn, de 100% plantaardige bistro van sterrenchef Bart De Pooter in het luxehotel Sapphire House Antwerp. Een kolfje naar onze hand.
Meer info vind je op sapphirehouseantwerp.com
Crab boil
Zeevruchten en schelpdieren eten en je handen schoon houden? Doe geen moeite! Naast de traditionele plateau de fruits de mer – al dan niet in een toren – maken ook de ‘crab boils’ of ‘seafood boils’ opgang. Het fenomeen waarbij gekookt seafood op een hoopje wordt gegooid, komt uit Louisiana. Bij het Antwerpse visrestaurant Marineau is het elke donderdag vaste kost.
Meer info vind je op marineau.be
Cannabisbrood
Het is duizelingwekkend hoe cannabis zijn slechte imago van zich aan het afschudden is. Het duikt overal op – van beauty en shakes tot oliën, in de haute cuisine en nu ook in brood. Een brood van hennepzaden bestond al, maar nu Le Pain Quotidien het serveert, gaat het mainstream. Geen zorgen, high word je er niet van, happy des te meer.
Meer info vind je op lepainquotidien.com
Zoete aardappel op Japanse wijze
Onze zoete aardappel met zijn oranje schil is intussen helemaal ingeburgerd, maar er is een kaper op de kust: de satsuma imo. Oftewel de Japanse zoete aardappel, voor de vrienden. Hij onderscheidt zich met zijn paarse schil en witte vruchtvlees dat geel wordt bij het koken. Al lang een vaste waarde in Japanse restaurants, maar vorige maand gingen ook tal van Brusselse patissiers overstag. Boem patat!
Meer info vind je op satsumaimo.be
Koken met hibiscus
Zijn zure smaak is te vergelijken met veenbes, maar de hibiscus gaat er voor de rest in als zoete broodjes. Het ambachtelijke ijs van het jaar is gemaakt met hibiscus, en ook KitchenAid lanceerde al recepten met de roodroze tropische vrucht.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
INTERVIEW. Topadvocate Davina Simons uit ‘Special Forces’ is het knokken gewoon: “Elk jaar vier ik mijn ‘boobieversary’”
-
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
Wie hip wil zijn, draagt nu vintage Roberto Cavalli: Tiany Kiriloff tipt hoe je zo’n designermerk goedkoper scoort
Aan designertassen en -kleding hangt een stevig prijskaartje. Gelukkig is er de tweedehandsmarkt en die boomt. Vooral het merk van de zopas overleden designer Roberto Cavalli valt nu in de smaak. Maar hoe en waar scoor je zijn items? Fashionista, modejournaliste én vintagejunkie Tiany Kiriloff deelt haar beste tips: “Pas op met platformen zoals Vinted.” -
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
-
PREMIUM
“Ik moest je bellen van mijn man om je te bedanken.” Hyaluronzuur helpt vrouwen met vaginale droogte
Een op de twee vrouwen boven 55 jaar heeft last van vaginale droogte. Het jeukt, brandt en doet dikwijls pijn tijdens het vrijen. Maar volgens gynaecoloog Sofie Pelckmans kan het probleem verholpen worden met een simpele ingreep die amper vijf minuten in beslag neemt. “Niet alleen haar seksueel contact maar ook haar dagelijks leven werd een stuk aangenamer.” -
PREMIUM
Barbara Dex, Els Dottermans en Andrea Croonenberghs over hun ‘houdbaarheid’: “Néén, we laten ons niet afserveren”
“Zingen geeft werkgelegenheid. In het theater en op tv wordt het steeds moeilijker op onze leeftijd.” Els Dottermans (59), Andrea Croonenberghs (59) en Barbara Dex (50) deelden recent de bühne. Een gesprek met drie vrouwen over verouderen: vaak moeilijk, maar evengoed mooi. “Ik streed heel mijn leven tegen de kilo’s. Nu stop ik ermee.” -
Gezellig aanschuiven bij de Iftar na een dag vasten? Zo doe je dat. “Goud blijft een grote favoriet”
-
Spaargids.be
Geniet jij al optimaal van deze fiscale voordelen voor je woning en schuldsaldoverzekering?
-
PREMIUM
Welke ‘regels’ voor een goede relatie zijn onzin? Relatietherapeuten noemen er 20: “Je flirt er beter op los”
Liefde komt met allerlei regels. En als je je houdt aan deze twintig ‘geboden’, slaagt je relatie. Echt niet, zeggen relatietherapeuten Lotte van Hoorn, Jeroen Stek en Dina Monteiro. Liegen, flirten, vreemdgaan, de sleur níét accepteren en na ontrouw níét uit elkaar gaan: er kan meer in de liefde dan je denkt. “Ik zeg mijn cliënten: ‘Wil je je partner veranderen? Behandel hem dan als een hond.’” -
PREMIUM
Single Maaike (38) wil mama worden, maar vindt geen man: “Misschien is mijn must-have lijstje te lang?”
Maaike (38) heeft een kinderwens, maar ze is single. “Mijn droom is om een kind te krijgen mét een man”, zegt ze, al vroor ze wel haar eicellen in. Datingapps werken niet, een datingbureau flopte ook. Wat doe je wanneer de liefde niet mee wil, maar je biologische klok genadeloos tikt? Relatietherapeut Wim Slabbinck geeft advies: “Die kinderwens zet druk op een nieuwe relatie.” -
PREMIUM
“Ik droom van een trio”, deelt actrice Lynn Van den Broeck. Met dit concrete stappenplan realiseer je die fantasie