Zware brand vernielt appartementencomplex in Bredene: “We lagen nog in bed”

Bredene -

Een zware brand in Bredene schrikte zaterdagmorgen heel wat buurtbewoners op. Enkele werkmannen waren bezig met roofingwerken naast een appartementencomplex toen het gruwelijk fout ging. Door een hevige windvlaag sloegen de vlammen over op dichtliggend isolatiemateriaal. Een poging om de brand zelf te blussen mocht niet meer baten. Er is schade tot op de vijfde verdieping van een appartementsgebouw.

Celina Cazzetta en Jeffrey Roos

De melding bij de brandweer en politie kwam om 10.30 uur binnen. De gitzwarte rookpluim was van ver te zien. Arbeiders waren zaterdagmorgen bezig met roofingwerken op het terras van residentie Silver Sands in de Ostendialaan toen het fout ging. “Door een windstoot sloegen de vlammen over op isolatiemateriaal dat op een meter afstand lag”, vertelt een van de arbeiders. “We probeerden zelf nog te blussen, maar de vlammen waren te hevig. Ondertussen had iemand de brandweer al gebeld.”

Evacuatie

De vlammen sloegen uiteindelijk over op de residentie. De schade is dan ook aanzienlijk. “Het appartement op de gelijkvloerse verdieping is onbewoonbaar”, vertelt luitenant Van Cleven van de Oostendse brandweer. “Door de hitte zijn de ramen gesprongen, waardoor de vlammen in het appartement sloegen. Eens ter plaatse was de brand echter snel onder controle.”

De isolatiepanelen vatten vuur, waardoor het nabijgelegen appartementencomplex ook in de klappen moest delen.© Jeffrey Roos

De bewoners van het negen verdiepingen tellend gebouw moesten geëvacueerd worden, maar na een uur mochten alle bewoners, met uitzondering van die van de gelijkvloerse verdieping, hun appartement terug betreden. De terrassen van de appartementen op de eerste en tweede verdieping liepen heel wat schade op. Sporen van de brand zijn zichtbaar tot op de vijfde verdieping. De bewoners van de eerste verdieping staken vlug wat persoonlijke spullen in boodschappenboxen. “We lagen nog in bed toen we plots allemaal zwart voor de ramen zagen”, vertelt een duidelijk aangeslagen bewoner tijdens het leeghalen van het appartement. “Ik ging naar het raam om te kijken wat er aan de hand was en zag vlammen tot het eerste verdiep. Toen sprongen plots alle ramen.”

Arbeider verbrand

Niemand raakte gelukkig gewond. Alleen een van de arbeiders die de vlammen zelf te lijf was gegaan, raakte verbrand in het gezicht. Hij ging op eigen houtje naar het ziekenhuis. Bredens schepen Erwin Feys (Vooruit) kwam als waarnemend burgemeester ter plaatse om zich van de situatie te vergewissen. Het gaat om een recente residentie waar de bewoners pas een tweetal jaren geleden hun appartement konden betrekken.

De schade aan het appartementencomplex is al van mijlenver te zien.© Jeffrey Roos

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER