Noord-Korea test met succes nieuwe onderwaterdrone die kan worden uitgerust met kernwapens

Pyongyang zegt op zaterdag een nieuw type onderwaterdrone te hebben getest dat naar eigen zeggen “een kernkop kan dragen”. De drone – genaamd de ‘Haeil-2 Unmanned Underwater Nuclear Attack Boat’ – werd getest tussen 4 en 7 april, volgens een bericht van het door de staat gerunde Korean Central News Agency (KCNA).

Waarom is dit belangrijk?

Pyongyang heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van nucleaire wapens. Het regime wil dergelijke wapens als drukkingsmiddel gebruiken in onderhandelingen met de VS, Zuid-Korea en China.

De essentie: De onderwaterdrone heeft meer dan 71 uur gevaren in de wateren voor de oostkust van Noord-Korea, voordat het vaartuig van afstand tot ontploffing werd gebracht, aldus KCNA.

  • “Als resultaat van de test zijn de betrouwbaarheid en het vermogen tot fatale aanvallen van het strategische wapensysteem onder water perfect bewezen”, aldus het persagentschap. De door Pyongyang gepubliceerde foto’s tonen een lang torpedo-achtig object met een oranje neus.
  • Het is de tweede keer dit jaar dat het Kim-regime beweert een met nucleaire wapens uitgeruste drone te hebben getest. In maart zei Pyongyang dat het de Haeil-1 had getest, die naar eigen zeggen een kernkop kon dragen die een “radioactieve tsunami” kan veroorzaken.
De door Pyongyang gepubliceerde foto’s tonen een lang torpedo-achtig object met een oranje neus. (Foto: Screenshot van NK News)

Analisten twijfelen aan beweringen Noord-Korea

  • Pyongyang beweert dat het sinds 2012 bezig is met de ontwikkeling van nucleaire drones en dat het de afgelopen twee jaar meer dan 50 tests heeft uitgevoerd.
  • Analisten hebben echter hun twijfels geuit over de beweringen van Noord-Korea en merken op dat het regime in het verleden vaker zijn eigen nucleaire capaciteiten heeft overdreven.
    • “De laatste bewering van Pyongyang dat het over een onderwaterdrone met nucleaire capaciteit beschikt, moet met scepsis worden onthaald omdat Noord-Korea geen enkel geloofwaardig bewijs heeft geleverd”, aldus Leif-Eric Easley, universitair hoofddocent Internationale Studies aan de Ewha Womans Universiteit in Seoel. “We kunnen daarom niet uitsluiten dat het een poging tot misleiding is”.
  • Volgens experts van 38th North bevindt het droneprogramma van Noord-Korea zich “nog op een elementair niveau” en is het maar de vraag of het verder zal worden ontwikkeld.
    • “Zoals vaak het geval is met Noord-Korea lijkt de drone veel meer politiek dan militair nut te hebben”, aldus deskundigen. “Noord-Korea is technologisch zeer vaardig en kan dezelfde soort wapens bouwen als andere grootmachten (…) het valt nog maar te bezien of Pyongyang daadwerkelijk wil investeren in de inzet van dit wapensysteem, terwijl het ook middelen kan steken in volwaardige ballistische systemen”.
    • “De extreem lage snelheid van het vaartuig, waardoor deze vele uren met een potentieel detectierisico te maken heeft alvorens het doel te bereiken, maakt het onwaarschijnlijk dat Noord-Korea zou overwegen de Haeil te gebruiken voor een onverwachte nucleaire aanval”.
  • Maar het idee van een onbemand onderwatervoertuig met een kernkop is niet ondenkbaar.
    • Rusland beweert de Poseidon-torpedo te hebben ontwikkeld, een onderzees onbemand onderwatervoertuig met nucleaire aandrijving dat zowel conventionele als nucleaire munitie kan vervoeren. Het nucleaire aandrijfsysteem zou de Poseidon een vrijwel onbeperkt bereik geven.
    • Maar Rusland heeft nog geen bewijs geleverd van een geslaagde test van de Poseidon en analisten vermoeden dat het nog jaren kan duren voordat deze eventueel kan worden ingezet.
Meer